Leyla Moushabeck, autorka książki kucharskiej Kultury smaków, zabiera nas w podróż po kulinarnej Ameryce.
Chłodnik z cukinii to delikatna w smaku zupa pełna ziół. Będzie idealnym daniem na ciepłe dni.
Stek z grilla podawany z ostrym pomidorowym sosem to prawdziwa uczta dla mięsożerców.
Właśnie teraz, kiedy owce dają mleko, rozpoczyna się sezon na wyrabianie prawdziwych oscypków (produkcja potrwa do września, sprzedaż zaś do końca października).
Przetwory można robić przez cały rok. Teraz warto zamarynować rzodkiewki.
Produktem, którym zajmowaliśmy się na ostatnich warsztatach w Akademii Kulinarnej Whirlpool i magazynu KUCHNIA w warszawskim Soho , były bardzo lubiane przez Polaków (i Włochów) szparagi.
Gdy burak ćwikłowy jest małym dzieckiem, zwiemy go botwinką. Jej młode listki i niewykształcone jeszcze w pełni bulwy mają prawdziwie wiosenny smak.
W maju przypada 200. rocznica urodzin Stanisława Moniuszki. Z tej okazji restauracja Opasły Tom zaprasza na specjalne menu z epoki kompozytora.
Sezon na młode warzywa rozpoczęty, możemy więc znów cieszyć się wiosennymi potrawami - np. chłodnikiem z botwiną.
Mieszanka rukwi wodnej, młodej cukinii, truskawek i sera feta to naprawdę smakowita kompozycja. Sałatkę podajcie z grzankami.
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami to lekki bezmięsny obiad lub propozycja na ciepłą kolację.
Pasta z bakłażana (Baba ganoush) to idealne smarowidło do pieczywa.
Burgery z marchewką i musem z awokado to propozycja nie tylko dla wegetarian.
Czym jest Food Design - o tym będzie można przekonać się już od 18 maja w Galerii Mokotów! Przez cały tydzień odbędzie się tutaj "Food Design - Sztuka Gotowania". To wyjątkowy festiwal, poświęcony kulinariom. w wielu inspirujących aspektach, którego...
Kwaskowaty, orzeźwiający w smaku szczaw to świetny składnik wiosennych i letnich dań.
Biała kiełbasa z grilla jest przepyszna. Zobaczcie jak ją smakowicie zamarynować.
Wiosną warto pamiętać o używanej niegdyś w kuchni na co dzień pokrzywie.
Kluski ziemniaczane z farszem serowym to pomysł na sycący obiad dla całej rodziny.
Jogurtowy sos ze świeżym ogórkiem i czosnkiem zawsze sprawdza się do dań z rusztu. Pasuje także do zimnych mięs, jajek i surowych młodych warzyw.
Frittata z cukinią to proste danie kuchni włoskiej. Świetne na lekką kolację.
Pojawiają się jako jedne z pierwszych wiosennych warzyw gruntowych. I wtedy są najsmaczniejsze. Idealnie zaostrzają smak twarożków, delikatnych sałat.
Schłodzony napój miętowy orzeźwi i poprawi trawienie po daniach z grilla.
Minitorciki to efektowny deser na rodzinne uroczystości.
Jajka zapiekane z szynką, pomidorami i niedźwiedzim czosnkiem to dobry posiłek na początek dnia.
Sałatka z pieczonej papryki to pyszne samodzielne danie, a także dobry dodatek do grilla.
Ananas w likierze pomarańczowym z rusztu to idealne zwieńczenie obiadu przygotowanego na grillu.
Często musiały wystarczyć za cały posiłek, dlatego meksykańskie zupy to prawdziwa skarbnica składników i aromatów.
Zorganizowanie przyjęcia pod gołym niebem nie jest trudne. Podpowiemy wam, o co warto zadbać, a czego unikać, by ze wspólnego grillowania wszyscy wrócili najedzeni w świetnych humorach.
Niestety najwięcej marnujemy pieczywa, a możemy je wykorzystać np. do zrobienia zapiekanki.
Ten bliski krewniak cebuli i czosnku ogrodowego jest tak jak one rośliną jadalną. Jako przyprawa zadowoli podniebienie wybrednego smakosza, bo ma subtelniejszy smak od zwykłego czosnku i wydziela delikatniejszy zapach. Spróbujcie niedźwiedziego...
Resztki białej kiełbasy można zamrozić, ale można też przygotować z niej nowe danie z sosem curry.
Końcówka kwietnia i maj zapowiada się ciekawie. I w Polsce, i w Europie odbędzie się wiele kulinarnych i gastronomicznych imprez, targów i smakowitych spotkań. Warto tam być
Z resztek świątecznych mazurków można przygotować spód do sernika i... zrobić kolejne ciasto.
Ze skrawków wędlin, kiełbas i pieczeni możemy przygotować nowe danie - np. hiszpańskie fabadas.
Po świętach lub po uroczystym obiedzie zostaje nam często pieczone mięso. Warto je wykorzystać np. do farszu na pierogi lub krokiety.
Oglądamy to na własne oczy, na co dzień - lokalne bazarki i targowiska upadają, wypierane przez sieciowe supermarkety. Nawet mieszkańcy wsi coraz częściej kupują i piją mleko z kartonu zamiast od własnej krowy. Podobno tak jest taniej, wygodniej,...
Klasyczne przepisy są zawsze udane, czasem jednak warto je nieco zmodyfikować i odkryć nowe smakowe połączenia.
Jajka w chrupiących skorupkach z mięsa z białej kiełbasy to efektowna przystawka lub danie obiadowe.
Omletowe babeczki z botwinką i serkiem chrzanowym to efektowna, lekka przekąska.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.