Kalafior z porzeczkami, agrestem i kolendrą to znakomite połączenie. Do sałatki zróbcie koniecznie sos na bazie białego wina i miodu.
Ratatouille wywodzi się z Nicei, ale znana jest w całym basenie Morza Śródziemnego. Ta wegetariańska potrawa składa się przede wszystkim z bakłażanów, pomidorów, cukinii, cebuli i papryki. To idealne danie na lato i wczesną jesień.
W centralnej Polsce mirabelki już spadają z drzew. To znak, że za chwilę będą obfite zbiory.
Kalafior w cieście przygotowanym z mąki z ciecierzycy to znakomita przekąska.
Zapiekane gołąbki z kapusty włoskiej z farszem z mieszanki rozmaitych kasz oraz sera feta są tak smaczne, że polubią je nawet mięsożercy.
Zostały wam z grillowej uczty resztki pieczonej kaszanki - przygotujecie z ich dodatkiem znakomitą sałatkę. W myśl zasady zero waste możecie do niej dodać jeszcze kawałki grillowanego schabu i upieczone resztki grzanek.
Chłodnik to gęsta, chłodna zupa na bazie kefiru, jogurtu czy musu z ulubionych warzyw podana z chrupiącymi dodatkami to znakomita propozycja na obiad w upalny dzień. Do ich przygotowania wykorzystajcie koniecznie nasze przepisy!
Młode kolby kukurydzy cukrowej mają jędrne i soczyste ziarna. Można je jeść na surowo, krótko ugotować lub upiec, np. w bekonie.
Morele pieczone z rozmarynem i kremem z mascarpone smakują wybornie. Posyp je jeszcze malinami!
W czasie wakacyjnych warsztatów Akademii Kulinarnej Whirlpool w Soho Factory w Warszawie uczyliśmy się grillowania w domowych warunkach, mając do dyspozycji piekarnik i patelnię. Udało się znakomicie.
Omlet to łatwe i szybkie do przygotowania danie. Idealne na leniwe, letnie przedpołudnie. Przygotujcie je z sezonowymi warzywami lub grzybami. Albo na słodko - z owocami.
Pulpeciki w sosie pomidorowym podane z makaronem to klasyka. My nasze minikotleciki tym razem nadzialiśmy fetą.
Pomidory to produkt uniwersalny. Zajadajmy się nimi, póki są pełne słońca i słodyczy, oraz róbmy przetwory!
Od wtorku, 30 lipca br. dostępne jest najnowsze wydanie dwumiesięcznika "Kuchnia", w którym znalazły się m.in. pomysły na słodkie oraz słone potrawy ze śliwek, przepisy na dania z ryb z polskich jezior, a także porady, jak robić kiszonki i marynaty...
To bardzo interesująca nalewka - zamiast czystej wódki dodano do niej koniak.
Sierpień zapowiada się bardzo interesująco. Możemy pojechać na święto śliwki i chleba, na najstarszy w Polsce festiwal piwa albo poznać najnowsze trendy nordyckiej kuchni w Kopenhadze.
Wszyscy uwielbiamy mielone. Proponujemy wam teraz śląskie karminadle, bałkańskie cevapcici i szwedzkie klopsiki.
Zupa rybna to wspaniała potrawa - aromatyczna, sycąca, ale lekka.
Najlepsze na nalewkę wiśniową są małe, ciemne, aromatyczne wiśnie. Pamiętajcie o ich wydrylowaniu - wydzielający się z pestek kwas pruski jest szkodliwy i zagłusza smak trunku!
Mamy dla was warzywa w płynie. Czasem z niewielkim dodatkiem owoców i ziół. Prawdziwe bomby witaminowe, dodające energii i podnoszące odporność... a przy okazji sycące i smaczne.
Do zimnych mięs warto podać sos lub dodatek z nutą słodyczy - świetna jest np. konfitura z szalotki i kakao.
Szymon Bracik, szef kuchni restauracji Wodna Wieża w Pszczynie, odważył się pokazać tradycyjną kuchnię śląską w niecodzienny sposób. Zaskoczył tym i krajanów, i gości z innych regionów polski
Kolendra to znakomity dodatek do dań. Dowodem na to jest la açorda ? alentejana - portugalska zupa czosnkowa z chlebem i jajkiem w koszulce.
Nie ma to jak rozpocząć dzień od kopiastego talerza placuszków, np. jogurtowych z ulubionymi owocami.
Gazpacho to chłodnik z pomidorów. Zupa ta ma wiele wersji - my podajemy tu według nas jedną z najsmaczniejszych.
Delikatne kwiaty cukinii możemy faszerować serkiem ricotta i smażyć w naleśnikowym cieście. Takie cudo to idealna przystawka.
Cukinie w oliwie podajemy w temperaturze pokojowej jako przystawkę z serem lub pieczywem, albo na ciepło jako jarzynkę do mięs, posypane świeżo zmielonym pieprzem.
Szukacie pomysłu na efektowne letnie danie. Sprawdźcie przepis na kaczkę glazurowaną z sosem malinowym.
To występujące w dwóch kolorach - żółtym i zielonym - delikatne warzywo jest prawdziwym przebojem lata. Idealne na lekki obiad i kolację.
Młode buraczki są znakomite do kwaszenia. Po 5-7 dniach będziemy mieć gotowe ukiszone warzywo na surówkę lub barszcz oraz sok do picia.
Zamiast lunchu proponujemy trzy gęste i orzeźwiające koktajle: gazpacho, shake i smoothie. Chłodzą, sycą i nie zawierają ani cukru, ani laktozy.
Młode warzywa są przepyszne. Składnikami tego ciepłego dania są zatem i młode ziemniaki, i młody bób.
Lipiec to miesiąc porzeczek. Owoce te najlepiej zrywać z własnych krzaków, ale gdy takich nie mamy, pozostają sklepy lub bazary. Dostaniemy tam porzeczki białe, czerwone oraz czarne.
Zupa przygotowana z młodej cebuli ma delikatny i słodki smak. Podkręciliśmy ją brandy.
Szukacie pomysłu na szybką kolację - zróbcie zapiekany makaron w stylu śródziemnomorskim. Z oliwkami, pomidorami i bakłażanem.
Przygotowanie szarpanej wieprzowina trwa tylko 15 minut. Potem co prawda potrawa długo i wolno dusi się, jednak cierpliwość popłaca. Takie mięso podane w tacos z musem malinowym to niebo w gębie.
Lipiec obfituje w szereg wydarzeń kulinarno-kulturalnych i gastronomicznych. Oto kilka najciekawszych imprezy w Polsce i w Europie, na które warto się wybrać
Złote kolby kukurydzy upieczone na ruszcie są słodkie i chrupiące. Podajcie je np. polane szczypiorkowym masłem.
Nic tak nie gasi pragnienia jak woda i... lemoniada. Spróbujcie tej z imbirem.
Lekkie wino, duża ilość chłodnej wody mineralnej oraz orzeźwiające dodatki. Oto idealny napój na gorące letnie wieczory.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.