Pikantny sos owocowy ze śliwkami, melonem, jabłkiem i brzoskwinią podajemy do mięs na gorąco i na zimno.
Wreszcie pojawiły się grzyby. Warto robić z nich zapasy na zimę oraz przygotowywać aromatyczne dania.
Sałatka z kiełków groszku, smażonego sera halloumi i pestek granatu to znakomita lekka sałatka. Posypcie ją koniecznie czarnuszką.
Grzybów w tym roku nie ma zbyt dużo, dlatego warto z tego co zbierzemy, zrobić zapasy - np. marynowane borowiki.
Od wtorku 1 października dostępne jest najnowsze wydanie dwumiesięcznika "KUCHNIA", w którym znalazły się m.in. pomysły na ciasta z jabłkami, potrawy z całego świata z dodatkiem dyni, kalafiora i bakłażana oraz nowe przepisy na dania z drobiu - z...
Dokąd warto pojechać w październiku - np. do Włoch na najpopularniejszy na świecie festiwal białej trufli, na odłowy karpia na Ostoi na rzece Baryczy lub na przepyszny festiwal podkarpackiej szarlotki.
Ani mięso, ani ryby nie są konieczne, by przygotować pożywne, przepyszne danie: zupę, pasztet czy zapiekankę. Wegetarianie wiedzą to najlepiej. Przedstawiamy więc wam kilka pomysłów na wegetariańskie obiady lub kolacje, byście przekonali się sami.
Kotlety pieczone, smażone lub grillowane warto podać z sosem. Proponujemy np. sos cebulowy na bazie beszamelu.
Keczup domowej roboty smakuje najlepiej. Ma takie przyprawy i dodatki, które ci najbardziej pasują.
W klepach zwykle widzimy suszone, mocno słodzone owoce (czytajmy informacje o kładzie na opakowaniu!). Lepiej wybrać się na targ i kupić świeżą żurawinę. Jest smaczna i zdrowsza od kandyzowanej.
Kiszonki to znakomity dodatek do sałatek czy zup albo pomysł na zdrową przekąskę. Tym razem kwasimy bukiet warzyw: kalafior, marchew, rzodkiewki.
Marynowana papryka nadziewana fetą to znakomita przekąska. Warto ją zrobić na zapas i przechowywać w domowej spiżarni.
W chłodne poranki nie ma nic lepszego niż miska owsianki z rozgrzewającymi przyprawami.
Quinoa, czyli komosa ryżowa, świetnie sprawdza się jako podstawa śniadania. Od czasu do czasu warto ją jeść zamiast płatków owsianych.
Ajvar paprykowy z bakłażanem to znakomite smarowidło do grzanek, a także dodatek do mięs i past, np. z makreli i twarogu.
Jeśli ugotujesz kaszę wieczorem, poranne przygotowanie śniadania pójdzie dużo szybciej.
Dżem paprykowy z chili, anyżkiem i tymiankiem to ostro-słodki dodatek, który pasuje do wędlin, pasztetów oraz serów.
Grillowana papryka w oliwie to smaczna przekąska oraz dodatek do sałatek.
Smażony szczupak z ziołową posypką to propozycja na rodzinny obiad. Ryba przygotowana w ten sposób jest delikatna, soczysta i pełna aromatu.
Gdy na dworze spada temperatura, ciepła zupa jarzynowa z dodatkiem mięsa, ryby, strączków lub ostrych, rozgrzewających to jest to, co najlepsze!
Tak przygotowane pomidory można dodawać do sałatek, mięsnych i warzywnych dań oraz do jarzynowych zup i sosów.
Sandacz to jedna ze szlachetniejszych ryb słodkowodnych w Polsce. Możecie z niej przygotować wykwintną przystawkę - roladki w sosie szafranowym.
W mniej niż godzinę przygotujesz pyszne pachnące cynamonem ciasto z jabłkami.
Duże pieczarki mogą być świetnym dodatkiem do pożywnej jesiennej potrawy.
Sałatka pomidorowo-cukiniowa to dobry dodatek do mięs lub baza do sosów.
Wołowina po burgundzku, czyli bouef bourguignon to znakomita potrawa. Dzięki niej rozpoczniecie udaną przygodę z daniami z wołowiny.
Szybki obiad? Przygotuj omlet z tym, co masz w kuchni, np. omlet z fasolką szparagową.
Zupa z samodzielnie złapanych ryb smakuje najlepiej. Dodajcie do nie koniecznie pomidory i zioła.
Śliwki to znakomity dodatek do mięs. Sprawdzi się i z wykwintną pieczoną kaczką, i w szybkim daniu azjatyckim.
Kalafior najczęściej gotujemy i podajemy z masłem i tartą bułką. Możemy go jednak przygotować nieco inaczej niż zwykle - zrobić z niego "ryż" z dodatkiem warzyw.
Z dojrzałej dyni zrobisz wiele pysznych, także na słodko. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na ciasto dyniowe.
Crumble ze śliwkami i kokosem to szybki deser na ciepło. Gotowy w pół godziny.
Smaczne i pożywne, do tego mają mało cukru. To idealne ciasteczka nie tylko na podwieczorek.
Szpinakowe naleśniki z twarogiem to propozycja na smaczny obiad lub ciepłą kolację.
Szybka kanapka do szkoły? Nic prostszego! Wystarczy świeża bagietka i zielone warzywa.
Ciasto z jabłkami to obowiązkowy punkt jesiennego menu. To zrobisz w pół godziny!
Początek września to czas, kiedy możemy cieszyć się jeszcze ostatnimi letnimi owocami - drugim zbiorem truskawek oraz malin, ale także fantastycznymi węgierkami. Dodajmy owoce do mięsa i wypełnijmy takim farszem np. tacos. To będzie niezły Meksyk!
Pieczona papryka z pożywnym nadzieniem to proste do przygotowania danie idealne i na obiad, i na kolację.
Koktajl z ogórka i pomidora z dodatkiem chrzanu dobrze gasi pragnienie i syci.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.