Ciasto z jabłkami jest przyjemnie wilgotne, a jego smak podkręca dodatek kako i czekolady. Spróbujcie!
Orzechy, rodzynki, figi, daktyle czy migdały - wszystkie te dodatki sprawią, że nasze ciasta od razu nabiorą świątecznego charakteru. Znajdziesz je w tym keksie.
Pasztet należy do potraw obecnych w polskiej kuchni od XVI wieku. Wtedy to właśnie na dwór królewski i na dwory magnackie przybyli francuscy pasztetnicy, którzy pozostawili po sobie świetne przepisy.
Dla tych z was, którzy lubią stare, dobre przepisy mamy niezawodna szarlotkę.
Kutia najbardziej znana we wschodniej Polsce i u naszych wschodnich sąsiadów, gdzie czasami ma trochę inne składniki. Na przykład na Białorusi zamiast pszenicy dodaje się do kutii pęczak.
Dzięki dodatkowi twarogu ciasteczka stają się aksamitne i rozpływają się w ustach.
Pomysłów na śledzie nigdy dosyć. Ta sałatka jest bardzo prosta, trzeba tylko chwilę zaczekać, aż ugotuje się fasola.
Na święta i inne szczególne okazje polecamy tę znakomitą rybę.
Zbliżają się święta, ale zanim przyjdą, mamy dla Was idealne ciasteczka na początek adwentu.Z tymi pierniczkami z kalendarza czekanie na Boże Narodzenie będzie znacznie przyjemniejsze.
Kwaśnie jabłka z bardzo słodkimi dodatkami - ten deser was zachwyci!
Robią duże wrażenie, a przy tym wcale nie są trudne do przygotowania. Te ciasteczka podbiją twoje serce!
Tradycyjne wigilijne potrawy w nowoczesnym wydaniu, czekoladowe przepisy na słodkie Święta czy bożonarodzeniowa wycieczka po krajach Europy - to jedne z nielicznych tematów najnowszego wydania "Kuchni". Grudniowo-styczniowy numer dwumiesięcznika w...
To jedno z najprostszych ciast, dlatego warto je często przygotowywać z różnymi owocami, a także - z różnych mąk.
Na długie wieczory polecamy rozgrzewający koktajl z dyni. Można go także podać na zimno, wystarczy schłodzić, zmiksować z kakao i zimnym mlekiem roślinnym oraz zamrożonym bananem
Pieczone buraki to nie tylko baza zup, doskonale smakują także w sałatce z chrupiącymi warzywami
Makaron to zawsze dobry pomysł na obiad. Do tego ten z mąki pełnoziarnistej jest zdrowszy od makaronu z białej mąki. Zanim się ugotuje zdążysz podsmażyć wszystkie składniki.
Styczeń to sezon na dziczyznę. Proponujemy kotlety z jelenia z sosem czekoladowym.
Wszyscy kochają naleśniki, a te z dodatkiem czekolady najbardziej.
Twarde, soczyste i słodkie gruszki to doskonały owoc, który świetnie sprawdza się jako podstawowy składnik ciast i deserów.
Sztukamięs z sosem chrzanowym to tradycyjne polskie danie. Można je serwować na ciepło lub na zimno jako przystawkę
Wiśniowo-cytrusowy sos o wyrazistym, egzotycznym smaku idealnie będzie pasować do baraniny, a także do dań z wieprzowiny.
Smoothie "Zieleń w płynie" to dobra opcja, gdy mamy dużo pracy, nie mamy czasu, by przygotować sałatkę, a zależy nam na porcji witamin i minerałów, która szybko stawia na nogi i przywraca siły.
Polędwiczki wieprzowe to delikatne, kruche mięso, które łatwo przygotować. Nasza propozycja jest taka - nafaszerujcie ją suszonymi pomidorami i serem feta. Będą idealne.
Tarta z białą czekoladą i granatem to łatwy do przygotowania i szybki deser. A połączenie białej czekolady i orzeźwiających pestek granatu jest naprawdę znakomite.
Jesień ma do zaoferowania dużo więcej niż tylko zimowe odmiany jabłek. Na straganach i w ogrodach warto teraz poszukać owoców oraz warzyw, które są znakomite, choć wyszły nieco z mody, i odkurzyć zapomniane przepisy.
Wytrawne muffiny możesz zabrać do pracy lub do szkoły na drugie śniadanie. Ser feta możesz zastąpić żółtym twardym serem.
Kiełbasa z białą fasolą to szybkie i proste danie jednogarnkowe. W sam raz na ciepłą kolację lub na imprezę.
Wszyscy lubimy pierogi, a szczególnie te z kasza. Przekonaj się, że ich samodzielne przygotowanie nie jest tak trudne jak się wydaje.
Na Świetego Marcina - wiadomo - najlepsza polska gęsina. Dlatego przedstawiamy 12 przepisów na pieczoną tuszkę, piersi, nogi, gulasz, pulpety, a nawet na krupnik na gęsinie.
Sycąca klasyczna potrawa, którą wszyscy pamiętamy z rodzinnego domu. Ten przepis pozwoli wam wrócić do smaków sprzed lat.
Kluski grysikowe, czyli kluseczki zrobione z kaszy manny to smaczny dodatek do wszelkiego rodzaju czystych zup. Możesz je podać także polane pasłem jako danie oraz jako dodatek do mięsa lub warzywnych gulaszy.
Wystarczą dwa, trzy składniki, w tym warzywa, na przykład por, do tego pieczarki, kawałek sera lub szynki oraz paczka makaronu, aby przygotować szybki domowy obiad.
Te domowe bułki są tak pyszne, że zapomnisz o tych ze sklepu. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a nasiona i przyprawy dobierasz dowolnie.
Zupa grochowa to solidne jesienno-zimowa potrawa. Możesz podkręcić jej smak, dodając kawałek wędzonego mięsa, np. kurczaka.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.