Jesień zapowiada się ciekawie, szczególnie za sprawą gęsiny i piwa. Zobacz, jakie imprezy kulinarne i gastronomiczne w Polsce oraz w Europie warte są odwiedzenia.
Ciasteczka korzenne możecie przygotować na imprezę halloweenową, ale też świetne są na każdą inna zabawę oraz na święta.
Kluski barwione i aromatyzowane sepią znakomicie pasują do pomidorowych sosów z dodatkiem owoców morza, np. krewetek lub ośmirniczek, a także do sosów na bazie śmietany - np. z dodatkiem łososia.
Mole poblano to danie charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej. Ten kurczak w słodko-pikantnym sosie z chili i czekolady jest bardzo aromatyczny, ale też delikatny i soczysty.
Zapiekane tortille faszerowane kurczakiem to pyszne sycące danie. W sam raz na chłodny październikowy wieczór.
Dynia to wdzięczny produkt. Jej łagodny w smaku owoc doskonale łączy się z mięsem, warzywami, ziołami oraz przyprawami. Wykorzystaj ją np. w daniach jednogarnkowych.
Wiele osób uwielbia pancakes. Nasza przepis dodatkowo zawiera kakao i czekoladę. Zaszalejmy!
Warto zrobić dyniowe zapasy do spiżarni. Proponujemy na przykład dżem dyniowy z jabłkami.
Bouillabaisse (bukabes), czyli francuska rybna to doskonały potrawa na spotkanie towarzyskie.
Jesień to czas potraw z dodatkiem nasion roślin strączkowych. Proponujemy zatem solidną zupę fasolową.
Czekolada, gruszka, karmel to idealne połączenie. Czego chcieć więcej od deseru.
Czym najlepiej rozgrzać się w chłodny wieczór - grzanym piwem z żółtkiem i bitą śmietaną. Poprawa humoru gwarantowana!
Makaronowa sałatka z pastą z tuńczyka i oliwkami to sycące, aromatyczne danie. Możesz je podać na imprezę lub wziąć do pudełka do pracy.
Makaron kochają wszyscy. Można go przygotować z ulubiony sos lub z rozmaitymi dodatkami w zapiekance i po 30 minutach cieszyć się smakowitym daniem.
Sałatka z brokułami, winogronami i migdałami to dobra propozycja na imprezę. Jeśli chcecie, możecie do niej dodatkowo dorzucić pokruszone paski przypieczonego boczku.
Dynia w mleku kokosowym to ostre, aksamitne curry ze sodką nutą. Świetnie syci i rozgrzewa.
Serowe paluchy to szybka i łatwa do przygotowania potrawa. Podaj ją na przekąskę na spotkaniu z przyjaciółmi lub jako dodatek do barszczu.
Eklery, muffiny, przekładańce. Nie ma to jak dobre ciacho z kremem lub czekoladą!
Chili con carne to popularne danie kuchni tex-mex. Tym razem podkręciliśmy smak wołowiny gorzką czekoladą. Spróbujcie!
Zupa gulaszowa to dobry pomysł na rozgrzewającą kolację. Świetnie się też sprawdza jako ciepłe danie na wszelkich imprezach.
Dżem jabłkowy z wanilią będzie znakomitym dodatkiem do tostów lub kanapek z wiejskim twarożkiem.
Muhammara, czyli pasta z grillowanej papryki z orzechami to doskonała przekąska. Możemy ją przygotować np. z resztek upieczonej na grillu lub w piekarniku papryki.
Bakłażan to znakomity składnik jesiennych potraw. Z jego dodatkiem zrobimy pyszne przekąski, pasty, duszone dania a nawet zupy.
Chrupiące kanapki na ciepło to znakomita propozycja na nieśpieszne śniadanie lub na lunch. Zrób je z ulubionymi dodatkami. Nasza podpowiedź to: bakłażan, jajko, twarożek, rostbef itd...
Kakaowo-waniliowe ślimaczki wyglądają bardzo efektownie i pyszne. Zróbcie je koniecznie, bo są łatwe w przygotowaniu.
Nalewka z żurawiny jest aromatyczna i słodka. Warto ją zrobić i raczyć się nią w chłodne wieczory.
Polecamy wyśmienite czekoladowe ciasto z buraczaną nutką. Dodatek purée z buraka sprawia, że jest ono przyjemnie wilgotne i słodkie.
Czas na dodające energii dania mięsne. Zacznijmy od duszonej wołowiny z warzywami.
Piersi kurczaka to idealna propozycja na szybki domowy obiad. Możemy je upiec, usmażyć albo zrobić z nich szaszłyki i podać z dodatkiem warzyw oraz owoców.
Placki to wyborny pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Przygotujecie je w mniej niż godzinę i podacie z ulubionymi dodatkami: owocami, mięsem, łososiem lub sosem.
Kiszone jabłka
Chutney jabłkowy z żurawiną
Papryki kiszone w ostrej zalewie to znakomity składnik sałatek, dodatek do kanapek i dań obiadowych.
Te malutkie, matowe, czarne ziarenka robią u nas zawrotną karierę jako dodatek do wielu potraw. Przekonajcie się sami, że nasi przodkowie używający ich kiedyś na co dzień wiedzieli, co jest dobre i w dodatku zdrowe.
Po imprezie z jedzeniem przygotowanym na grillu zawsze zostają kawałki upieczonego mięsa, kiełbas i warzyw. Wykorzystajcie te resztki np. do obłożenia domowej pizzy.
Zapraszamy na jesienne warsztaty kulinarne magazynu KUCHNIA i Akademii Kulinarnej Whirlpool. Zajęcia odbędą się 19 października o godzinie 11 w Soho Factory przy ul. Mińskiej w Warszawie. Tematem będą włoskie desery z kawą.
Ten koktajl to istna bomba witaminowa - jest też bardzo sycący. Dla osłody możesz do niego dodać garść mrożonych i zmiksowanych malin lub porzeczek.
Jesienią królują śliwki, jabłka, gruszki. Teraz też są najlepsze winogrona. Wykorzystajcie te dobroci i pieczcie ciasta.
Ten tort jest bardzo łatwy do przygotowania. Robimy go z ucieranego ciasta i przekładamy waniliowym kremem twarożkowym.
Gruszki to świetne owoce na przetwory, np. dżem gruszkowy z imbirem i kardamonem idealnie będzie pasował do deski serów, a także jako dodatek do mięsnych i wegetariańskich pasztetów.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.