Babeczki to doskonała alternatywa dla zwykłych kanapek. Przygotujesz je szynko z tego, co masz w lodówce.
Na wilczy apetyt warto mieć przy sobie lekką i słodką przekąskę. Najlepiej przygotowaną we własnej kuchni.
Kasza jest bardzo zdrowa i sycąca i wcale nie trzeba jej jeść tylko z mięsem.
Zupa fasolowa w naszej wersji nie wymaga wywaru z mięsa. Wystarczy dodatek selera naciowego i szałwii, by potrawa zyskała na smaku i aromacie.
Zapas domowej granoli ułatwi ci przygotowanie szybkiego i pysznego śniadania
Przygotuj je z pełnoziarnistej mąki i dodaj trochę orzechów, żeby nabrały oryginalnego smaku.
W koktajlach łączenie warzyw i owoców zawsze się sprawdza. Tu zmiksowaliśmy sok z pomarańczy, maliny i buraczki. Pycha!
W pół godziny przygotujesz zdrowe muffiny idealne na drugie śniadanie lub popołudniową przekąskę.
Delikatna warzywna zupa przygotowana na mięsie z indyka to propozycja dla całej rodziny. Znakomita dla dzieci, dla osób starszych oraz dbających o zdrowie i linię.
Przetwory z ogórków to klasyka - np. ogórki kwaszone lub w occie. Teraz zróbcie z nich słodką sałatkę. Takie pikle będą idealne do domowych burgerów lub hot dogów.
Przed wojną wykorzystywała go w kuchni każda gospodyni. Potem odszedł w niepamięć, tym łatwiej, że większość jego krzewów znalazła się poza granicami Polski. Dziś dereń wraca do łask. Z jego owoców przygotujesz nalewkę, dżem i galaretkę.
Nie ma to jak łyk granity w upalne popołudnie! Napój (deser) wolno się roztapia i długo chłodzi.
Penne z prawdziwkami lub innymi leśnymi grzybami i orzechami włoskimi to danie wybitne, ale bardzo proste do przygotowania.
Lody w niesamowitych smakach. Lodowe semifreddo z niezwykłymi dodatkami. Gorące owoce oczywiście z dodatkiem lodów. Oto nasze przepisy na chłodzące desery.
Jeśli masz trochę czerstwego chleba, nie wyrzucaj go, tylko zrób z niego prosty i smaczny deser. Uporasz się z tym w pół godziny.
Dania z grilla to nie tylko karkówka lub kaszanka. Przygotujcie na ruszcie rybę - np. w stylu azjatyckim,
Buraki to wdzięczny produkt. Świetny na jarzynkę, do sałatki, na zupę albo jako składnik efektownie wyglądającego risotta. To włoskie danie podajcie koniecznie z dodatkiem parmezanu lub koziego sera.
Pyszna domowa lazania z aromatycznymi grzybami to idealna propozycja na chłodniejsze dni.
Zachowajmy słońce w słoiku! Jeszcze do połowy września możemy przygotować zapasy z takich letnich owoców, jak brzoskwinie, nektarynki i morele.
Pasteryzacja, sterylizacja, krzepnięcie - terminy te dobrze znają ci, którzy mają doświadczenie w robieniu przetworów. Ale i debiutanci wcale nie muszą się ich obawiać: pierwsza próba, a potem już konfitury, galaretki i marynaty nie będą miały przed...
Dynię wystarczy przekroić na pół, wydrążyć i nafaszerować ulubionymi produktami. Potem wstawiamy ją do piernika. Kolacja gotowa!
Skarby z działki i kuszące, świeże warzywa na straganach zachęcają do utrwalenia ich aromatu i maku, zachowania go na nadchodzące ponure miesiące. Grzechem byłoby nie skorzystać z tego bogactwa witamin i kolorów. Zabierajmy się więc do robienia...
Jesień obfituje w ciekawe wydarzenia gastronomiczne i imprezy kulinarne. Warto się na nie wybrać w Polskę, do Niemiec i oczywiście do Włoch.
Drożdżowe bułki czosnkowe z pełnoziarnistej mąki orkiszowej koniecznie posyp przed pieczeniem żółtym serem. Wyjdą cudownie chrupiące!
To danie możecie przygotować z resztek ugotowanych ziemniaków, warzyw i podsuszonego oscypka - danie wpisuje się więc z trend zero waste.
Placki z mąki pełnoziarnistej są bardziej sycące i zdrowsze od tych z białej mąki. Wystarczy jeszcze ulubiony dodatek, np. owoce, orzechy, jogurt, śmietana czy miód i pyszne śniadanie gotowe!
Cielęcina duszona w czerwonym winie to znakomite jednogarnkowe danie pełne warzyw i ziół.
Hummus z pieczonym młodym burakiem ma słodkawy smak i efektowny kolor.
Indyk z sosem cytrynowym to lekkie, aromatyczne mięso z cytrusową nutą. Podajcie je z dodatkiem ryżu.
Połączenie jeżyn i limonki daje kwaskowy dżem o nieco wytrawnej nucie. Przetwór ten jest idealny do serów i mięs albo do drożdżowego placka.
22 sierpnia obchodzimy Światowy Dzień Mleka Roślinnego. To dobra okazja, by spróbować przygotować dania z dodatkiem mleka roślinnego. Swoimi przepisami podzieliły się z nami Sylwia Majcher i Kasia Burzyńska-Sychowicz
Zapiekanka z łazankami i kurczakiem pod serową pierzynką to pomysł na szybki obiad jednogarnkowy lub ciepłą kolację.
Galette figowo-śliwkowe to efektownie wyglądające proste ciasto. Do jego nadzienia wykorzystaj owoce sezonowe i orzechy.
Chutney morelowy z orzechami jest znakomitym dodatkiem. Można podawać go np. do jagnięciny, pasztetów mięsnych i wegetariańskich oraz dań kuchni indyjskiej.
Pudding kukurydziany na mleku kokosowym (mingau de milho) to znakomity, delikatny deser.
Ciasto ucierane jest bardzo proste do zrobienia, szybkie i zawsze się udaje. Tym razem przygotujcie je z mąki razowej i leśnych jagód.
Risotto z grzybami to wyborne danie. Jeśli nie macie pod ręką grzybów leśnych, wykorzystajcie pieczarki.
Psianka podłużna, bo tak brzmi jego prawidłowa nazwa botaniczna, nie jest wcale warzywem, ale owocem spokrewnionym z pomidorem. W Polsce uprawia się ją zazwyczaj w zklarniach, a jej największy zbiór przypada na sierpień. Najczęściej jednak kupujemy...
Przed sezonem zawsze czujemy niepokój: wyrosną czy nie... Ten rok jest suchy, ale trzeba mieć nadzieję, że napełnimy koszyk, że będzie wspaniały obiad i zapasy na zimę.
Tematem sierpniowych warsztatów kulinarnych magazynu "Kuchnia" i Akademii Kulinarnej Whirlpool będą tym razem "Śliwki po włosku". Gotować będziemy 31 sierpnia o godzinie 11 w warszawskim Soho Factory przy ul. Mińskiej 25.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.