Clafoutis to pyszny owocowy flan - francuski deser, który przygotowuje się w kilka minut.
Sezon na bób trwa krótko - od końca czerwca do końca sierpnia. Najsmaczniejsze są młode nasiona bobu, dlatego na początku lipca, kiedy ich cena nieco spada, warto zrobić zapasy na zimę.
Od połowy czerwca warto zacząć rozglądać się za młodą cukinią, która dostępna jest u nas w wielu odcieniach; od żółtego, po jasnozielony, nakrapiany i ciemnozielony.
Młody bób jest delikatny, rozpływa się w ustach. Połączmy go z chrupiącą grzanką, a otrzymamy duet idealny.
Schłodzona tarta z truskawkami na daktylowym spodzie to idealny deser na upały. Orzeźwiająca, pyszna i nie trzeba jej piec.
Truskawki to nie tylko dodatek do deserów i ciast. Możecie dodać je do sałatki, ryby czy sosu do słonych potraw.
23 czerwca Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Chmielnie koło Kartuz zaprasza na festiwal truskawek.
Delikatne zielone szparagi z jajkiem świetnie sprawdzają się jako danie na śniadanie lub lekki lunch.
Bruschetta z młodym bobem to smakowita grzanka z wiejskiego chleba, którą możecie podać na lekki lunch.
Makaron z cukinii z pomidorkami koktajlowymi, cebulą i awokado to pyszna, lekka sałatka. Podajcie ją np. z sosem z suszonych pomidorów.
Czarny bez rośnie w wielu miejscach, a jego słodki aromat roznosi się wszędzie. Nie zastanawiajcie się i zerwijcie kilka baldachów z krzewów oddalonych od cywilizacji i ruchliwych ulic. Zrobicie z nich pyszną przekąskę, sok lub nalewkę.
Truskawki z redukcją balsamiczną to efektowny, szybki i pyszny deser.
Jak co roku po święcie Bożego Ciała (21-23.06) na sandomierskiej imprezie "Chleb, wino, ser" spotkają się miłośnicy dobrego jedzenia, trunków oraz uroków tego królewskiego miasta.
Delikatne kwiaty smażone w cieście to świetna przekąska. Spróbujcie kwiatów czarnego bzu, cukinii i robinii akacjowej.
Sezon na kwiaty czarnego bzu trwa. Zrób z nich coś pysznego, np. baldachy w tempurze.
Tacos z pieczonym łososiem i salsą z truskawek i mango to idealna imprezowa przekąska.
Kwiaty robinii akacjowej w cieście posypane cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu są pyszne. Najlepsze się jeszcze ciepłe!
Oto przepis na oryginalny chłodnik. Zielone pomidory i karczochy to jest to!
Kwiaty cukinii warto wykorzystać do przygotowywania prostych ale efektownych potraw. Najlepiej sięgać po kwiaty żeńskie zakończone małą cukinią, która w zależności od odmiany jest zielona lub żółta, podłużny albo okrągła.
Próżno szukać go na targowiskach, ale jego krzewy łatwo znajdziemy na obrzeżach łąk oraz lasów. Możemy więc sami zebrać wonne baldachy - do końca czerwca, a potem soczyste owoce czarnego bzu - na przełomie sierpnia i września.
Kochamy je, nie możemy się ich doczekać. Aż wreszcie pojawiają się w czerwcu nasze rodzime truskawki - i warto się nimi zajadać, robiąc np. desery i ciasta.
W czerwcu krzewy czarnego bzu obsypują się białymi kwiatami. Warto to wykorzystać, by przygotować z nich np. syrop.
Sezon na karczochy - zamknięte pąki z łuskowatymi, mięsistymi liśćmi - wypada w czerwcu oraz w październiku i listopadzie. Warto je wykorzystać w kuchni.
Rozmowa z Agnieszką Kręglicką o 30 latach polskiej gastronomii, proste sposoby na grillowanie warzyw i mięsa oraz sezonowe przepisy na fasolkę szparagową - redakcja najnowszego numeru dwumiesięcznika "Kuchnia" przygotowała wiele ciekawych tematów....
Kiermasz winny pod nazwą "Białe Czerwone. Festiwal Wina Polskiego" powraca! Odbędzie się 16 i 17 czerwca w Warszawie w Fortecy u Kręglickich przy ul. Zakroczymskiej. W niedzielę imprezę może przyjść każdy. Poniedziałek to dzień branżowy.
Od 13 do 16 czerwca w Dublinie odbywać się będzie najważniejszy festiwal jedzenia w Irlandii.
Podudzia kurczaka to wdzięczny materiał na grilla - łatwo je przygotować i wygodnie podawać.
Sezon na szparagi jest krótki, korzystamy więc z niego i gotujmy, pieczmy, grillujmy.
Magazyn KUCHNIA oraz Akademia Kulinarna Whirlpool zapraszają wszystkich chętnych na warsztaty - Domowe letnie grillowanie, które odbędą się 29 czerwca o godzinie 11 w Warszawie. Warsztaty poprowadzi Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool.
W czerwcu na wielbicieli dobrej kuchni oraz trunków czeka wiele imprez kulinarnych oraz festiwali zarówno w Polsce, jak i w Europie. Może warto się wybrać.
Pulpy, która pozostała po wyciśnięciu soku z warzyw nie wyrzucamy! Wykorzystujemy ją na wiele sposobów.
Jednym z pomysłów na wykorzystanie młodych buraczków jest efektowna tarta, np. z kozim serem.
Kwiaty cukinii są nie tylko piękne, ale znajdują również zastosowanie w kuchni. Można je piec, dusić, grillować, smażyć i gotować, a przede wszystkim jeść na surowo w każdej sałatce.
Grillowany łosoś to proste i szybkie danie gotowe w pół godziny.
Szparagi, botwina, rzodkiewki, szczypiorek, szpinak. Z tych składników przygotujemy teraz pyszne sałatki, zupy i przekąski
Żeby przygotować ciasto ucierane, nie trzeba robić wielkich zakupów. Podstawowe składniki - mąka, masło, cukier, jajka - zazwyczaj mamy w domu.
Podczas XIX Mistrzostw Polski Sommelierów 2019 odbędzie się już po raz drugi konkurs "Wino na medal".
Własnoręcznie przygotowane słodycze zawsze są dobrym prezentem dla mamy. Na 26 maja zróbcie na przykład czekoladki i dodajcie do nich płatki róż. Wybierzcie te najbardziej pachnące.
Suszone żółtko to dodatek do potraw. Może mieć takie zastosowanie w kuchni jak parmezan.
O tym jak żyć ekologicznie i nie marnować jedzenia Jagna Niedzielska napisała książkę: Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia (wyd. Pascal zł).
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.