Mazurek jest tradycyjnym wielkanocnym deserem. Wypróbujcie ten z figami i lukrem!
Pasztet to tradycyjne świąteczne danie. Ten zrobiliśmy z golonki wieprzowej i indyczej.
W tradycji katolickiej w Wielką Sobotę święci się pokarmy. Oto co powinno się w nim znaleźć.
Rzodkiewkowy dip pasuje do jajek na twardo, ale także do młodych warzyw, a nawet do grillowanego mięsa.
Pierwszym krokiem w gotowaniu jajek jest sprawdzenie czy jest ono całe (niepopękane) oraz świeże.
Marcinek to słodki wypiek składający się z wielu cienkich placków przełożonych śmietaną.
Zupa krem z białych szparagów to propozycja na uroczysty świąteczny obiad.
Karkówka to świetne mięso na pieczeń. A dzięki dodatkowi szałwii, cytryny i miodu nabierze świątecznego charakteru.
Zimne lub ciepłe sosy są doskonałe do smażonych i pieczonych mięs. Wykorzystaj je np. w Wielkanoc.
Faszerowane roladki z polędwicy to proste a jednocześnie wykwintne danie. Podajcie je np. z grillowanymi warzywami.
Rostbef to idealne mięso do pieczenia. Przygotujcie z niego wykwintną przystawkę lub podajcie go na obiad, np. z ziemniakami i sosami.
Podana w szklankach sałatka z ogórkiem, kukurydzą i surimi na pewno będzie się pięknie prezentować na świątecznym lub imprezowym stole.
Nie zawsze musi być jajko w majonezie. Jajka gotowane na twardo warto dodać do zielonej sałaty, np. z szynką parmeńską.
Jaskółcze gniazda ze Śląska to potrawa obiadowa. Te wieprzowe rolady przygotowywane są z płatów mięsa - szynki lub schabu - zwiniętych w rulony, na przekroju których widoczne jest nadzienie: jajko lub połówka jajka ugotowanego na twardo oraz wędzony...
Wielkanocna paschę można przyrządzać na wiele sposobów. My zrobiliśmy ją z dobrego tłustego twarogu, masła, śmietany, żółtek, wanilii i skórki pomarańczowej.
Szukacie pomysłu na uroczysty obiad - proponujemy królika w sosie musztardowym.
Murzin ze Śląska Cieszyńskiego z zewnątrz przypomina chleb, w przekroju którego widać kawałki kiełbasy oraz boczku wtopione w ciasto.
Pasztet cielęcy w boczku to tradycyjne świąteczne danie.
Jak Wielkanoc to sernik waniliowy! Delikatny, lekki, aksamitny.
Zamiast jednej baby możecie przygotować kilka mniejszych. Proponujemy babeczki twarogowe.
Choć niektórym połączenie ryby i mięsa wydaje się dość ryzykowne, to sos tuńczykowy w połączeniu z cielęcą lub wieprzową pieczenią jest dowodem na to, że jednak się udaje.
Biała kiełbasa to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Tym razem proponujemy ją upiec.
Wielkanocna pieczona szynka w czerwonym winie ze śliwkami jest miękka, aromatyczna i pełna smaku.
Wiosenne sałaty z chrupiącym tofu to propozycja nie tylko dla wegan.
Biały barszcz to tradycyjna polska zupa przygotowywana na zakwasie z maki pszennej.
Lubimy włoskie makarony, sushi i krewetki. Ale i tak najchętniej jemy swojską wieprzowinę. I obowiązkowo przyrządzamy ją na święta.
Można go kupić, ale najlepiej zrobić samemu w domu. Wystarczą dwa dni, by mieć swój zakwas na tradycyjny polski żur.
Przekładaniec przygotowany z plastrów kalarepy, łososia i serka to smakowita słona przekąska, która znakomicie będzie się prezentować na każdym stole.
Na Wielkanoc proponujemy tradycyjne mazurki przygotowane na kruchym spodzie, jednak zamiast lukru wybraliśmy nadzienie czekoladowe i różane.
Kaziuk - święto obchodzone w Wilnie na św. Kazimierza dotarło także na warszawską Pragę.
Zaskoczmy swoich gości i podajmy na uroczysty obiad comber jagnięcy z sosem musztardowym.
Pieczony boczek to tradycyjne polskie danie, wolno pieczony boczek to jego nowoczesna wersja - przygotujcie takie mięso np. na Wielkanoc - będzie miękkie i delikatne.
Hummus z groszku z tofu i miętą świetnie smakuje z grillowanym pieczywem lub chlebkiem naan.
Delikatny mus z awokado wykorzystaj jako sos do drobiu, dressing do sałatki lub smarowidło do chleba.
Szynka to tradycyjna wielkanocna wędlina. Możesz ją przygotować wcześniej i zamarynować, zamarynować i ugotować kilka dni przed świętami.
Przygotowanie sztufady wymaga nieco czasu, ale trud się opłaci, bo jest pyszna.
Ptasie mleczko ogórkowe to efektowna przystawka, którą warto podań na rodzinne święta.
Drób zawsze wygląda efektownie na świątecznym stole. Tym razem proponujemy pieczone przepiórki.
Klasyczna sałatka cezar to miks sałaty rzymskiej, grzanek, płatków parmezanu polany charakterystycznym sosem z dodatkiem anchois.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.