Zupa ze świeżego szpinaku z rokpolem to efektowna i smaczna propozycja na rodzinny obiad.
Kacze udka z czerwoną kapustą i pieczonymi jabłkami to propozycja na świąteczny obiad.
Ptysie to jedne z bardziej lubianych ciastek. Zamiast ze śmietaną, przygotuj je z masą twarogową.
Publikacja Jabłka zaś ziemne, a po teraźniejszemu kartofle jest efektem konferencji naukowej, która odbyła się w 2016 roku we Wrocławiu. Zawiera kilkanaście niezależnych od siebie wykładów polskich i czeskich naukowców praktyków na temat ziemniaka.
Ten numer w sprzedaży również z dodatkiem, numerem specjalnym "Kuchnia na cały rok". Dodatek zawiera ponad 500 przepisów na każdą okazję - zarówno na codzienne obiady, szybkie kolacje, jak i na uroczyste przyjęcia.
Drożdżowe placuszki pieczone z jajkiem przepiórczym i warzywami to propozycja np. na świąteczną przekąskę.
Na wiosnę czeka nas w Polsce i Europie wiele interesujących kulinarnych i gastronomicznych imprez. Oto niektóre z mich:
Książka Zdrowe przekąski to 70 doskonale zilustrowanych przepisów podzielonych według składników, które autorka prezentuje z uwzględnieniem ich wartości odżywczych.
Chrzan to idealny dodatek do mięs. Zróbcie z niego aksamitny ostry sos, np. do cielęciny lub wołowiny.
Na festiwal amerykańskiego magazynu "Food & Wine" zapraszani są kucharze, którzy prowadzą degustacje, pokazy, warsztaty, a także podpisują swoje książki.
Wystarczy lekko namoczyć arkusze papieru ryżowego, zawinąć w nie ulubiony farsz, usmażyć i gotowe. W 60 minut powstanie najpopularniej danie kuchni azjatyckiej - sajgonki.
Podczas tegorocznego festiwalu odbędzie się pierwsza edycja konkursu dla uczniów szkół gastronomicznych (6 kwietnia) i profesjonalnych kucharzy (7 kwietnia).
Ostra gulaszowa z papryką to doskonałe imprezowe danie na ciepło.
Dziś - 4 kwietnia - Światowy Dzień Marchewki. Pomysł uczczenia tego zdrowego warzywa, i zachęcania w ten sposób do jego jedzenia, zrodził się w Szwecji. Święto przyjęło się już m.in. w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Australii, Japonii,...
Fani jedzenia i pisania o gotowaniu mieli możliwość wziąć udział w inspirujących wykładach, i warsztatch
To książka z mnóstwem prostych przepisów na ciasta i ciasteczka, w których nie znajdziecie produktów pochodzenia zwierzęcego.
W wielu miastach Polski w kwietniowe weekendy, a także w Niedziele Palmową będą się odbywać wielkanocne jarmarki
W stolicy Portugali już po raz 12. odbędzie się impreza Peixe em Lisboa promująca miejscowe ryby i owoce morza.
Sałatka z szynką parmeńską i kiełkami rzodkiewki to lekkie danie w sam raz na wiosenny lunch.
Sernik karmelowy to aksamitna konsystencja i niepowtarzalny smak.
Food trucki, pasja na kółkach to informacje o ulicznej kuchni, zapis zmian zachodzących w Polsce, ludzkiej przedsiębiorczości i odwadze. Książka to także opowieść o pasji, z którą ludzie porzucający pracę przy biurku realizowali swoje marzenia.
Zupa z kluskami z manny to ciekawy pomysł na odmienienie tradycyjnego rosołu wołowego.
Placki z cukinii to proste pyszne danie, które będzie smakować każdemu. Przygotujesz je w pół godziny.
Jajka zapiekane z pomidorami, szpinakiem i fetą to jedna z propozycji na śniadanie, także na Wielkanoc.
Skrzydełka słodko-kwaśne w sherry to nieco odmieniona wersja tradycyjnych skrzydełek po azjatycku.
Paj z kurczakiem i warzywami to słona wersja tradycyjnego amerykańskiego placka z owocami.
Ten sos warto przyrządzić do pieczeni ze schabu, kotletów karkowych lub do bitek wieprzowych.
Zupa z soczewicą i szafranem to nie tylko propozycja dla miłośników kuchni azjatyckiej.
Muffinki ze szpinakiem i fetą to pyszna przekąska. Wykorzystaj nasz przepis i przygotuje je na imprezę.
Zielone naleśniki z ciasta ze szpinakiem to pyszne danie śniadaniowe lub na ciepłą kolację. Polubi je cała rodzina.
Zupa z batatów, kurczaka i orzeszków ziemnych to potrawa pochodzące z Afryki. Warto ją przygotować, bo jest pyszna.
Schabowe z kostką pieczone na ruszcie to dobra alternatywa dla kotletów panierowanych.
Pesto ziołowe lub pasta z pieczonych warzyw to idealny dodatek do świeżego i grillowanego pieczywa.
Minestrone z dodatkiem bazyliowego pesto to kolejna wersja znanej włoskiej zupy jarzynowej.
Galareta z piwa pszenicznego idealnie pasuje do schabu. W myśl modnej zasady zero waste możesz nią zalać np. resztki wieprzowej pieczeni.
Pierś kurczaka duszona w śmietance to pomysł na szybki obiad dla całej rodziny.
Ta zupa to bardziej aromatyczna wersja klasycznej zupy cebulowej.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.