Panna cotta z musem malinowym i czekoladą może być ozdobą romantycznej kolacji walentynkowej.
Szukacie pomysłu na romantyczną kolację - gęsie uda z jabłkami i sosem jarzębinowym będą idealne.
Luty obfituje w najrozmaitsze kulinarne i gastronomiczne imprezy. Sprawdźcie, gdzie warto się wybrać.
Food Interactive Days to nowe wydarzenie branży gastronomicznej - ma zastąpić organizowane przez osiem poprzednich lat targi FOOD-to-GO.
Creme brulée to prosty deser, który zawsze zachwyca.
Trufle z espresso to wspaniałe czekoladowe praliny, które możecie zrobić sami i podarować je w prezencie, np. na walentynki.
Domowy waniliowy budyń z białą czekoladą to prosty pyszny deser. Przygotuje go nawet dziecko.
Menton - niewielkie miasto na Lazurowym Wybrzeżu - w czasie festiwalu owoców cytrusowych odwiedza... ponad dwieście tysięcy gości!
Puszysty suflet czekoladowy wymaga nieco delikatności w przygotowaniu, ale jest przepyszny.
Lutowy festiwal piwa w Norwich to będzie już ostatnie spotkanie w średniowiecznym kompleksie klasztornym.
Fondan z czekoladowym płynnym wnętrzem to deser mistrzów - w sam raz na romantyczną kolację.
Przygotowanie faworków, czyli chrustu, jest banalnie proste. Trzeba tylko je cieniutko rozwałkować, by były delikatne i chrupiące.
Pączki to obowiązkowy punkt każdego karnawału i ostatków. Zgodnie z tradycją warto je zrobić choćby na tłusty czwartek. To wcale nie jest trudne.
Amerykański placek apple pie, czyli jabłka zamknięte w kruchym cieście mogą być alternatywą dla klasycznej szarlotki. Spróbujcie!
Aksamitny krem, aromatyczne owoce, syrop cukrowy i chrupiące ciasto, czyli tartaletki z gruszkami i kremem migdałowym - oto przepis na pokonanie zimowej chandry.
Aksamitne wnętrze o smaku kawy, czekolady i śmietanki oraz chrypiące kruche ciasto - oto tarta kawowo-czekoladowa.
Z mielonego mięsa nie tylko przygotujecie tradycyjne kotlety, ale też efektowne roladki z serem.
Pieczone pierogi - oto pomysł na niemarnowanie jedzenia dla tych, którzy gotują dziś rosół.
Sałatka z cytrusów to spora dawka orzeźwienia i witamin.
Nie wiecie co podać na karnawałowe spotkanie - kruche babeczki z brokułami, bekonem, papryką i oliwkami na pewno się sprawdzą.
Kolońskie targi LivingKitchen to impreza dotycząca technologi żywności, nowoczesnego dizajnu i odżywiania w bliskiej przyszłości.
Rogaliki z ciasta migdałowego - idealne do kawy.
Nie ma to jak dobre ciastko z kremem! Przekonacie się o tym robiąc nasz przekładaniec z budyniem i masą krówkową.
Ciasto kruche i półkruche stanowi bazę wielu słodkich wypieków i deserów, przekąsek, przystawek oraz pełnowartościowych dań.
Karnawał trwa, więc przygotujcie superefektowny deser - panna cottę z galaretką z wina musującego.
W styczniu 2019 warto wybrać się w podróż po Europie, gdzie odbywa się szereg festiwali, imprez kulinarnych i gastronomicznych.
Nie tylko owoce warto zapiekać pod kruszonką. Crumble z warzywami też smakuje znakomicie.
Na poprawę humoru najlepszy jest sernik. Ten cytrynowy przygotujecie w mniej niż godzinę.
Szpinak i sadzone jajko otulone kruchym ciastem to wyśmienity pomysł na niedzielne późne śniadanie.
Minitart z pieczarkami, orzechami i śmietaną znakomicie się sprawdzą jako ciepła lub zimna przekąska.
Szukasz pomysłu na pyszne zimowe danie - upiecz kisz wiejski z ziemniakami. To sycące danie z prostych składników, które każdy z nas ma w swojej kuchni.
Pokrojony w plastry pasztet drobiowy w cieście z galaretką będzie się świetnie prezentować na imprezowym półmisku.
Jak zrobić efektowne danie - tarta tatin z szalotkami? To proste, sprawdźcie nasz przepis na tartę odwracaną.
Duszona karkówka z fasolą i warzywami to danie jednogarnkowe w sam raz na imprezę w środku zimy, np. na karnawał.
Grzanki z twarożkiem, pesto i suszonymi pomidorami - wspomnienie lata zimą.
Grochówka miksowana z dodatkiem mięsa i boczku to tradycyjna polska zupa w nowej odsłonie. Sprawdzi się szczególnie zimą.
Sałatka ułożona w pieczonych ziemniakach to ciekawa forma podania przystawki.
Pikantny krem marchewkowy to znakomita zimowa zupa. Możecie ją podać z grzankami.
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą to efektowna wegetariańska przekąska. Dobra również na ciepłą kolację.
Zupa indyjska z soczewicą i pomidorami świetnie smakuje i rozgrzewa.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.