Placuszki gryczane z łososiem - smakowity pomysł na leniwe, późne śniadanie lub lekką kolację.
Sałatka ziemniaczana z bitą śmietaną i kawiorem jest łatwa do przygotowania - wykorzystajcie pomysł na sylwestra.
Kiedy już obejrzymy wszystkie fajerwerki, poratujmy oziębiony organizm czymś, co go wzmocni - napojami z procentami. A potem kontynuujmy zabawę do samego rana!
Na domowym przyjęciu zawsze sprawdzają się przekąski na jeden kęs, np. kulki z indyka.
Pomarańczowa gęś z jabłkami i pieczonymi ziemniakami to propozycja na uroczysty obiad.
Do słonych przekąsek podawanych na imprezie możecie przygotować oryginalny dip z pomidorów i persymony (kaki).
Małe kanapeczki zawsze sprawdzają się na imprezie. Zrób jedne z wędliną, drugie z rybą.
Sałatka z krewetkami i cytrusami to efektowna propozycja na imprezę.
Smalec podany do chleba jest znakomitą imprezową przekąska. Zróbcie go sami i podajcie z kiszonymi ogórkami.
Paluchy serowe to łatwa do przygotowania sylwestrowa przekąska.
Z resztek kutii lub masy makowej warto po świętach przygotować ciasto drożdżowe.
Terrina z kaczki z pistacjami - idealna sylwestrowa lub karnawałowa przekąska.
Pomysł na efektowną przystawkę - roladki z łososiem i szpinakiem!
Na święta polecamy przygotowanie soczystego, wolno pieczonego udźca z indyka. Podajcie go z gotowaną lub pieczoną brukselką.
Pstrąg pieczony pod chrupiącą piniową panierką - spróbujcie koniecznie!
Tradycyjnym polskim wypiekiem jest sernik - nasza propozycja to ciasto z czekoladową kruszonką.
Na wielu polskich stołach gości kutia - deser z pszenicy z dodatkiem, maku, miodu, migdałów i rodzynek.
Śledzie w śmietanie z musztardą francuską są delikatne i rozpływają się w ustach.
Każdy dom ma swój przepis na kompot z suszonych owoców, my proponujemy napój z dodatkiem rodzynek, skórki cytrynowej i egzotycznego anyżu.
Śledzie w buraczkach to świetny pomysł na smakowita przystawkę.
Piernik kakaowy to pyszne ciasto pełne aromatycznych przypraw.
W wielu rejonach Polski zamiast barszczu podaje się wigilijną zupę grzybową z łazankami.
Rolowana kartkówka to nowy pomysł na przygotowanie wieprzowej pieczeni.
Pierogi z kapustą, grzybami i jajkami na twardo to nieco zmodyfikowana wersja tradycyjnych pierogów wigilijnych.
Przygotujcie w te święta kapelusze suszonych grzybów w cieście - naprawdę warto!
Barszcz na zakwasie z grzybowymi uszkami to w wielu polskich domach wigilijne danie obowiązkowe.
Sprawdźcie, jak przygotować soczystego, pieczonego kurczak nadziewanego jabłkami.
Uda kacze pieczone marynowane w ciemnej zaprawie przygotowanej z wina, cukru, galaretki porzeczkowej i przypraw są pełna smaku i aromatu.
Wieprzowa świąteczna pieczeń - szynka lub łopatka - to ozdoba bożonarodzeniowego stołu.
Na święta warto przygotować coś wyjątkowego, np. pasztet z królikiem, z żurawiną i pistacjami
Polecamy francuskie rillettes. Pod tą nazwą kryje się coś pomiędzy smalcem, a pasztetem z kawałkami mięsa.
Omlet z pieczarkami i cebule może stać się pożywnym wegetariańskim lunchem lub ciepłą kolacją.
Rolada wieprzowa nadziewana suszonymi owocami to klasyczne świąteczne danie. Można podawać ją na ciepło oraz pokrojoną w plasterki - jak wędlinę.
Pasztet z siekanymi ozorkami wieprzowymi to ciekawa alternatywa dla klasycznego pasztetu.
W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej, ale majonezowa sałatka jarzynowa gości prawie zawsze na wigilijnym stole.
Rolada z dwóch mięs to świetne połączenie wieprzowiny i drobiu.
Zupa bogracz z żeberkami to pomysł na sycące danie jednogarnkowe.
Marokańska harira to gęsta, aromatyczna potrawa z dodatkiem ciecierzycy i soczewicy.
Pieczone jabłka z serem brie oraz orzechami to pomysł na pyszną zimową przekąskę.
Potrawka wieprzowa w sosie piwnym - pomysł na sycący obiad i ciepłą kolację.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.