Kurczak w sosie musztardowo-cytrynowym to pomysł na szybki rodzinny obiad lub propozycja na uroczystą kolację.
Rolada bakaliowa - słodka pokusa nie tylko na święta!
Nacinane pieczone ziemniaki z czosnkowym masłem
Krem z dyni z mleczkiem kokosowym to znakomita, aksamitna, zimowa zupa.
Fasolka po bretońsku z białymi kiełbaskami to sycące, rozgrzewające danie. W sam raz na tę porę roku.
Macie ochotę na tartę - wykorzystajcie nasz przepis i przygotujcie kruchą tartę z figami i kozim serem.
Co się sprawdzi w Wigilię zamiast barszczu lub grzybowej? Zupa migdałowa!
Pâté de Provence to francuski pasztet bez pieczenia.
Kiedy w święta objemy się już rybami, pieczeniami czy sałatkami, sprawdzi się tort kanapkowy - na śniadanie w pierwszy lub drugi dzień świąt.
Pieczony schab cielęcy z kostką to bardzo efektowne danie. Warto takie mięso podać np. na bożonarodzeniowy obiad.
Grog kawowo-rumowy przyjemnie rozgrzeje w grudniowy wieczór.
Bigos to tradycyjne polskie danie. Możecie przygotować je i na Boże Narodzenie, i na sylwestra, np. dodając świąteczne resztki wędlin oraz mięsiw.
Czekoladowe ciasto bezglutenowe to świąteczny przysmak dla tych, którzy unikają glutenu.
Wołowina po burgundzku to wyborne francuskie danie jednogarnkowe. Świetnie na imprezę i rodzinny obiad.
Jedną z tradycyjnych bożonarodzeniowych pieczeni jest świąteczna szynka. Spróbujcie tej z pieprzową słodką skorupką.
Świąteczne menu to nie tylko ryby, pasztety czy pierogi. Na stole nie może zabraknąć zielonego! Wypróbujcie przepis na sałatkę z rukolą, serem pleśniowym i persymoną.
Pasta z soczewicy - z pewnością zagości na niejednym wegańskim wigilijnym stole.
Sycąca sałatka z fasolą i curry to danie w sam raz na zimę. Zamiast wykorzystywać warzywa z puszki, przygotujcie ją z domowej fasoli robionej w zalewie
Te ciastka migdałowe są przepyszne! Intensywnie migdałowy smak przełamany jest w nich cytrusową nutą.
Smażony ryż z wołowiną i własnej roboty kimchi to znakomite, sycące i zdrowe danie. Przygotujecie je w pół godziny.
Pasztet z soczewicy z komosą ryżową i orzechami to smaczna propozycja na wegańską wigilię.
Ciasteczka na choinkę warto przygotować kilka dni wcześniej. Najlepiej z kruchego ciasta.
Sałatka z buraków z grejpfrutem i kozim serem będzie świetnym dodatkiem do wigilijnych potraw.
Jest takie miejsce w sieci, gdzie znajdziemy wszystkie niezbędne informacje na temat Włoch - to nowy portal kochamitalia.pl
Francuska czekoladowa rolada - pieniek (Buche de Noël) jest bardzo dekoracyjna.
Piegus w migdałowym płaszczyku to błyskawiczna wersja ciasta z makiem.
Klasyka, klasyki - na szczęście prosta do wykonania.
Roladki śledziowe z farszem z suszonych śliwek, żurawiny i pomidorów zaskoczą was bogactwem smaków.
Lubicie marcepan i kandyzowane owoce - przygotujcie niemiecką struclę Stollen.
Elegancka przystawka w sam raz na wigilijny stół - terrina z łososia z twarożkiem.
Keks to świetne ciasto: łatwo się przygotowuje, długo zachowuje świeżość i jest smaczne.
Sałatka pieczarkowa na ciepło, przyprawiona curry i kurkumą. W sam raz do wigilijnych pieczonych i smażonych ryb
Ciasto czekoladowe z konfiturą malinową to dobra alternatywa dla świątecznego piernika.
Tartaletki z sałatką z własnej roboty kwaszonych buraków to dobry pomysł na zdrową przekąskę.
Nietypowe danie na wigilijnym stole, ale warto je przygotować wtedy, gdy zostały nam grzyby z farszu do uszek lub pierogów
Kremowa zupa z łososia to smakowita zupa na uroczystą kolację.
Sałatka z kwaszonego kalafiora z jajkiem, awokado i szpinakiem ma oryginalny smak.
Pieczone tymbaliki z grzybami będą pyszną niespodzianką na wigilijnym stole. Przygotujemy je zarówno z mrożonych leśnych grzybów jak i z pieczarek
Pulpeciki rybne z warzywami to idealna świąteczna propozycja dla dzieci, ale danie zasmakuje nie tylko najmłodszym.
Solanka - tradycyjna rosyjska zupa z dodatkiem wędlin, kwaszonych ogórków i oliwek jest pysznym rozgrzewającym daniem.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.