Potrawa nietypowa na wigilijnym stole, ale za to świetnie pasuje do świątecznego barszczu
Zwykły leszcz smażony, a taki dobry! Jego smak podkręci lubczyk i odrobina skórki z cytryny.
W święta warto podać coś mniej oczywistego niż np. pieczony schab. Proponujemy jagnięcą pieczeń ze śliwkami i pomidorami.
Sałatka z domową fasolką szparagową, pomidorkami i fetą to dobry pomysł na kolację - wspomnienie lata.
Nie może ich zabraknąć do wigilijnego barszczu. Możemy przygotować je wcześniej i obsmażyć tuż przed podaniem
Korzenne pierniki to świetny pomysł na prezent.
Na wigilijnym stole często goszczą śledzie i buraki w różnych wariantach. Tu mamy dwa w jednym przepisie - spróbujcie tego pysznego śledzia w buraczkach!
Z czerstwego pieczywa możemy zrobić grzanki do zup - kroimy go w kostkę, skrapiamy bulionem warzywnym i pieczemy 12 minut w 180 st. Ale to nie jedyna nasza propozycja
Klasyczny przepis na wigilijne pierogi z grzybami, ale z dodatkiem mąki pszennej pełnoziarnistej. Najlepsze są po odsmażeniu
Marchewki z powodzeniem możemy kwasić. Z takiej kiszonki warto zrobić sałatkę lub przygotować zdrową przekąskę.
Pstrąg pieczony z pieprzem i rozmarynem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wigilijnego karpia.
Szynka w glazurze z miodu i pomarańczowego soku to świetny pomysł na świąteczne pieczyste.
W sezonie letnim warto pomyśleć o ukwaszeniu kolorowej papryki. Zimą będzie jak znalazł na: przekąskę, na grzanki, do sałatki.
Świetny pomysł na wykorzystanie zamrożonych w lecie owoców. By w zupie nie dominował tylko słodki smak, aromatyzujemy ją świeżym tymiankiem
Oto klasyczna wigilijna potrawa - karp w galarecie.
Wołowina Wellington, czyli polędwica z grzybowym farszem pieczona w cieście, to efektowne wykwintne danie. W sam raz na rodzinne przyjęcie!
Może być zwieńczeniem wigilijnej uczty. Owocowa, lekko kwaskowa przyjemnie odświeży po (zbyt) sytym posiłku
Przepis na tradycyjną zupę grzybową, ale wzbogaconą świeżym rozmarynem. Kwaśny smak nadaje jej sok z kiszonej kapusty
Kulebiak ze słodką kapustą, czyli pieróg to znane na Kresach wigilijne danie. Na święta możecie przygotować jego szybszą wersję - z ciasta kruchego.
Jednym z tradycyjnych dań wigilijnych są kluski z makiem i miodem. Podaje się je i na Podhalu, i na Podlasiu, i w wielu innych rejonach Polski, bo są pyszne.
Zamiast uszek możecie przygotować do barszczu wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami.
Obok tradycyjnego śledzia i karpia na świątecznym stole mogą zagościć inne gatunki ryb. Okoń morski w miodzie z papryką będzie pysznym urozmaiceniem wigilijnego zestawu dań.
Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z obowiązkowych dań wigilijnej wieczerzy.
Nie zdążyliście przygotować zakwasu - przygotujcie barszcz z gotowanych buraków. Też będzie smaczny. Podajcie go koniecznie z grzybowymi uszkami.
Pasta z groszku i bazylii - powiew wiosny w środku jesieni.
Pasta z batata z tahiną i kolendrą - słodycz z orientalną nutą.
Surówka z kiszonej kapusty to nieocenione źródło witamin oraz naturalnych probiotyków. Przygotujcie ją z własnej kiszonej kapusty!
Pasta z awokado i oliwek - do kanapek, surowych warzyw i tortilli.
O zaletach kiszonej kapusty oraz innych kwaszonych warzyw rozmawiamy z dr hab. Eweliną Hallmann, specjalistką od żywności funkcjonalnej, ekologicznej i towaroznawstwa na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie
Pasta z buraka i prażonych pestek słonecznika - dobry pomysł na dodatek do kanapek czy krakersów.
Znudziło wam się tradycyjne pesto z bazylii? Wypróbujcie przepis na pesto szpinakowe z nerkowcami.
Fasola na słodko? Czemu nie! Wypróbujcie ten przepis na czekoladowe smarowidło z fasoli.
Pasta jajeczna z anchois - nowe oblicze popularnego przysmaku do kanapek.
Pasta z wędzonej makreli z kaparami i koperkiem - idealna na jesienne kanapki
Większość z nas przygotowuje dynie na słono. Robimy zupę lub pieczemy to warzywo wraz z aromatycznymi przyprawami. Dziś jednak odkopujemy stary przepis i robimy tartę dyniową... na słodko.
Dzieci już stukają do drzwi, a ty nie masz pomysłu czym je poczęstować?Zrób prosty halloweenowy deser z ciasteczek i jogurtu.
Brownie smakuje zawsze i każdemu - zrób je na Halloween. To prosty przepis i świetny pomysł na deser na imprezę.
Halloweenowe mumie, czyli zabawna przekąska z parówek lub mięsnych kotlecików upieczonych w kruchym cieście na pewno będzie smakować dzieciakom.
Faszerowana mięsem papryka to efektowne danie na obiad lub ciepłą kolację
Pierogi z marchewką - danie wegetariańskie z pięciu składników.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.