Galette ze śliwkami - prosty przepis
Kookeet Festival w Brugii to trzydniowe spotkanie znakomitych belgijskich szefów kuchni, nagradzanych gwiazdkami Michelin, z miłośnikami dobrej kuchni
Już za kilka dni w Monachium rozpocznie się najsłynniejszy piwny festiwal w Europie.
Wspaniale pachną rozmarynem i koprem włoskim
Keczup śliwkowy z dodatkiem czerwonych porzeczek, imbiru i chili. Doskonale pasuje do tłustszych mięs, np. wieprzowiny.
Miękkie soczyste mięso i słodko-pikantny śliwkowy sos. Związek doskonały!
Jeśli jesteście wielbicielami herbaty, w nadchodzący weekend koniecznie wybierzcie się do Poznania
W niedzielę 30 września w Siedlisku Janczar w Pstrągowej zostanie wyłoniony Podkarpacki Mistrz Szarlotki 2018.
Proponujemy ciasto, któremu nie będziecie mogli się oprzeć...
Szybki jednogarnkowy obiad lub kolacja
Idealna przystawka na niedzielny obiad
Są śliczne, słodkie i pięknie pachną. Co tu dużo gadać - Polacy kochają węgierki...
Z Kaukazu na cały świat - mało który owoc zrobił tak zawrotną karierę. Powodem jest wytwarzane z nich wino... ale walor kulinarny też ma duże znaczenie.
Jedna z najpopularniejszych w Polsce metod konserwowania jedzenia. Prosta, bo teoretycznie wystarczy dodać sól (lub solankę) i już. No, ale prawda jest taka, że zawsze dorzucamy to i owo do smaku, nie każdy to samo, nie każdy tyle samo. Dlatego...
Kawior to synonim kulinarnego luksusu - szczególnie ten z jesiotra. Nawet niewielka jego ilość zamieni zwykłego pieczonego ziemniaka w wykwintną przekąskę. Jak go jeść?
Wodorosty, zwane glonami, trawą morską a z łacińskiego także algami występują we wszystkich morzach świata i są nadzwyczaj różnorodne. Sporo z nich da się również wykorzystać w kuchni.
Zrobienie porządnego omletu wymaga poświęceń - głównie kilku jajek i odrobiny czasu. Efekt rewelacyjny. Prezentujemy omlety różnych kuchni świata. A więc patelnie w dłoń i do dzieła!
Najpierw długo nic, a potem wysyp truskawek, szparagów i rabarbaru. Gotujcie i jedzcie, ile się da. A żeby nie było nudno, zróbcie je na słodko i na wytrawnie. Tak, tak - szparagi można jeść z cukrem, a truskawki z rybą!
Szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne. Na dodatek koją nerwy i działają przeciwreumatycznie. No i ten smak! Nic dziwnego, że pokochali je Rzymianie. Do tego stopnia, że suszyli szparagi, aby jeść je poza sezonem. My wolimy świeże, w różnych...
Felietonista Andrzej Dobosz pisał kiedyś o swojej manii sadzenia pestek z awokado - przez co jego mieszkanie opanował nieokiełznany awokadowy gaj. My polecamy rozwiązania bardziej bezpieczne...
Przed Wielkanocą podrzucamy wam kilka pomysłów na pyszne serniki. Bo kto powiedział, że co roku ma być powtórka z rozrywki? Na wypróbowanie przepisów i podjęcie decyzji macie jeszcze trochę czasu
Podstawa wielu deserów. Sprawdzi się nie tylko we francuskiej klasyce. Użyjcie go choćby do swojskiej szarlotki, pączków czy napoleonki.
Nie samą pszenną człowiek żyje. Jest tyle innych rodzajów mąki: gryczana, jęczmienna, żytnia, owsiana... Zapewniamy, że gryczana to nie tylko bliny. Że z żytniej da się upiec coś innego, niż chleb. Sprawdźcie nas!
Feta smakuje wyśmienicie, zwłaszcza zapieczona. Wypróbuj nasze przepisy. Tylko pamiętaj żeby nie przesolić!
Jeśli chodzi o ziemniaki, to kuchnia polska jest bardzo kreatywna. Od śniadania do kolacji możesz wybierać w tanich przepisach. Przekonaj się, ile dań można zrobić z ziemniaków.
Zapowiada się leniwy weekend? Lepiej zostańcie w domu i upieczcie coś wyjątkowego. Papier, siano, drewno - nie pomyśleliście nigdy, że przydadzą się w kuchni? Jesteście w błędzie! Warto czasem wyjść poza schemat (czytajcie: poza zwykły garnek) i coś...
Ksylitol uważany jest za zdrowy zamiennik cukru. Wygląda i smakuje prawie tak samo jak on, chociaż z chemicznego punktu widzenia jest... cukrowym alkoholem. Jakie ma właściwości? Jak go używać w porównaniu do zwykłego cukru? Podpowiadamy.
Znajdziecie tu przepisy TRADYCYJNE, znane i lubiane w Polsce już od wielu lat - na przykład na barszcz, grochówkę, kapuśniak czy jeszcze parę innych. Ale będą także zupy, które właściwie dopiero ostatnio stały się bardzo modne. Wszystkie te...
Razem z Martą odkrywamy lepszą stronę grochu. Bo do buraków i boczniaków już chyba nikogo zachęcać nie trzeba.
Jakoś tak już jest, że na święta karp być powinien. Ale czy naprawdę muszą to być dzwonka panierowane w tartej bułce? Bo nam się wydaje, że wigilijną rybę można przyrządzić o wiele ciekawiej.
Jak jest zima, to musi być zimno, tak? Pani kierowniczko, takie jest odwieczne prawo natury - mówi palacz w "Misiu" Barei. A my dodajmy: Jak jest śnieg, pani kierowniczko, to musi być biało. Zapraszamy na białe ciasta!
Wiele osób będąc na diecie unika orzechów. A to błąd, jeśli zachowamy umiar w ich spożywaniu - możemy być pewni, że będziemy nie tylko szczuplejsi, ale również zdrowsi, a nawet piękniejsi!
Obawiasz się robić domowy chleb, ponieważ wydaje ci się trudny do przygotowania? Spróbuj zrobić go z tym szczegółowym poradnikiem. Na pewno sobie poradzisz. Prezentuje Paweł Zasławski, szef kuchni restauracji Monka
Ach! Ta chrupiąca, rumiana skorupka i delikatny, miękki środek - ciężko się oprzeć takim delicjom. Przedstawiamy same panierowane pyszności - kurczaka, pstrąga, krewetki i warzywa. Mniam!
Nie musisz codziennie siekać, gotować i mieszać. Gotuj raz na kilka dni, to się opłaca! Oszczędzisz masę czasu.
Królowa polskich rzek zaprasza wszystkich na swoje święto! Dostojnie oprowadza nas po swoich włościach od gór po morze. Zapewnia pyszne lokalne produkty i wypoczynek wśród ciszy przerywanej jedynie śpiewem ptaków.
Odkąd pojawiły się w hurtowniach spożywczych, są luksusem dostępnym dla każdego. możemy je polubić lub nie, ale na pewno warto ich spróbować.
Pieczarki, jako jedne z niewielu grzybów można jeść na surowo, np. w sałatkach. Świetnie smakują też podsmażone z cebulką jako farsz do naleśników. Wypróbuj nasze przepisy - tych dań nie można zepsuć. Smacznego!
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.