W sezonie jemy pomidory od rana do wieczora. Na śniadanie - pomidorowa sałatka z granatem. Na obiad - zupa z pomarańczami, duszone pomidory z kurczakiem i jeszcze pomidor na deser. Na kolację podamy pomidory z kalmarami.
Francuzi może i słyną z romantycznych, spontanicznych pikników, ale to Brytyjczycy opanowali sztukę jedzenia na trawie do perfekcji. Bo kiedy pogoda niepewna (zawsze może spaść deszcz), trzeba się na piknik przygotować i wziąć konkretne jedzenie (no...
Sezon na cukinię trwa - korzystaj z tego jak najwięcej. A sposobów na cukinię mamy bez liku. Jaki jest Twój ulubiony?
Na spodzie z kruchego lub francuskiego ciasta można zapiec właściwie wszystko: warzywa, mięso, ryby, sery - co komu kulinarna fantazja podpowiada. Tarta to fantastyczny pomysł na szybkie, a jakże eleganckie danie. By zatem godnie przyjąć...
Już dziś! Premiera książki Magdaleny i Tomasza Olszewskich - autorów bloga @SurojadekObowiązkowa lektura dla wszystkich miłośników zielonych koktajli i świeżo wyciskanych soków!
Pamiętacie pewnie, ale na wszelki wypadek przypominamy - 26 maja obchodzimy Dzień Matki! Spędźcie ten dzień ze swoimi mamami, posiedźcie razem i poplotkujcie. I upieczcie coś razem - to dobry pretekst, żeby wyciągnąć od mamy jej popisowe przepisy.
Karolina i Maciej Szaciłło, para ekspertów od zdrowego odżywiania, tym razem zapraszają w kulinarną podróż w kłębach. pary. Jeśli do tej pory nie poznałeś zalet parowanych smakołyków - najwyższy czas to zmienić. Kuchnia na parze jest, bowiem nie...
Dla wszystkich, którzy nie przepadają za karnawałowymi słodyczami. Zamiast pączków i faworków: rybki, warzywa i szkockie jajka. Usmażone na złoto w głębokim tłuszczu.
Nie lubisz zmywać? I słusznie, są przyjemniejsze rzeczy. Wypróbuj dania z jednego rondelka
Kuchnię włoską uwielbiamy za świeże zioła, prostotę i makaron! Spaghetti, penne czy farfalle wszystkie są pyszne i nigdy się nie znudzą, bo przepisów na szybki makarony mamy mnóstwo! Do dzieła!
Zostały dwa tygodnie do Świąt. Nie rób wszystkiego na ostatnią chwilę. Zacznij szykować wigilijną kolacje już teraz. Zobacz co możesz przygotować już dziś.
Wrzesień to czas obfitości. Dojrzewają pomidory, cukinia, kabaczki, patisony, papryka, fasolka. A przede wszystkim są jabłka. Soczyste, pachnące, słodkie i kwaśne. Na szarlotkę, do kaczki, na galaretkę. Czerwone, żółte albo zielone. Wybierajcie!
Macie do wyboru kilka pysznych rodzajów śliwek: mirabelki, renklody, no i oczywiście niezastąpione węgierki! My najbardziej lubimy je w cieście lub w jakimś prostym deserze. Wykorzystajcie je wszystkie, bo sezon trwa w najlepsze
Latem zajadamy się owocami jak szaleni, pamiętając o tym, że sezon zaraz minie. Zimą przychodzi tęsknota za słodkimi morelami, cierpkim agrestem. Aby nie tęsknić za bardzo, już teraz warto pomyśleć o przetworach. Oto kilka pomysłów na to, co...
Jest całkiem przyjemnie, trwają wakacje, podjadamy świeże owoce i nigdzie się nie śpieszymy. Ale może już pora pomyśleć o zimie i zrobić zapasy? Oto kilka pomysłów.
Sezon na jagody jest krótki, więc prosimy się śpieszyć. Jagód nie zjadamy prosto z krzaczka, najlepiej smakują w deserach. Zebraliśmy dla Was rewelacyjne przepisy. Będziemy sprawdzać kto coś ugotował! Poznamy po fioletowych ustach.
Najliczniej kurki rosną w lasach iglastych, pod sosnami i świerkami, ale najszybciej znajdziesz je w warzywniaku. Są takie malutkie, delikatne, chrupiące, ciężko się oprzeć. Śmiało!
Tak to już jest: kuchnia latem to ostatnie miejsce, w którym lubicie spędzać czas. Ale coś jeść trzeba. Zebraliśmy przepisy z błyskawicznymi przepisami na lato. Przygotowanie obiadu zajmie najwyżej pół godziny. I znowu możecie biec nad rzekę albo do...
Aromatyzuje wiele azjatyckich potraw - wytrawnych i słodkich. jej jasnozielone łodygi zawierają ten am olejek eteryczny co skórka cytryny, Ale w odróżnieniu od niej nie są kwaśne. Ich smak jest łagodniejszy, cytrynowo-imbirowy.
Śmiało, nie żałuj sobie, objadaj się jagodami w każdej postaci. To nic, że fioletowe usta, ich smak jest wart każdych poświęceń.
Gdy robi się naprawdę gorąco, nikt nie ma ochoty spędzać długich godzin w kuchni, ani się objadać. Zebraliśmy tu kilka lekkich przepisów z sezonowymi warzywami - ich przygotowanie nie zajmie wiele czasu
Ugotowanie makaronu zajmuje około 15 - 20 minut, w tym czasie robimy sos i... voila obiad gotowy. Oto kilka pomysłów na szybkie gotowanie.
Zapomnij o kanapkach z wędliną. Na kolację proponujemy rozgrzewające i sycące dania z warzywami z dodatkiem kaszy czy soczewicy.
Kiedy opanujemy podstawowy przepis na dobre pieczywo, zaczyna nam się to pieczenie trochę nudzić. Wtedy przychodzi czas na eksperymenty. Może coś dorzucić dla smaku? Oliwkę? Suszonego pomidora? Zagniatamy ciasto, niecierpliwie czekamy, aż urośnie w...
Czy to stuletnie jajko, czy ciastko? Makaron prawdziwy czy udawany? Nic nie jest tym, czym się wydaje. Postanowiliśmy zrobić wam psikusa i przygotowaliśmy kilka zabawnych deserów. Jedno tylko w nich jest nieudawane i autentyczne: świetny smak
Mięso kurczaka jest łatwe w przygotowaniu. Smakuje każdemu, bez względu na wiek, płeć i miejsce zamieszkania. Więc jeśli nie wiesz, co podać gościom na przyjęciu, albo zwyczajnie "Co zjeść w środę po pracy?" - najlepiej zainwestuj w dobry wiejski...
Chrupiąca, pachnąca, jeszcze ciepła ciabatta sprawi, że poczujesz się jak w słonecznej Italii. W wersji minimum wystarczy odrobina oliwy, kilka kropli octu balsamicznego
Pogodnie na przekór ubieramy się lżej i jemy lżej. Nie poddamy się tak łatwo. Wiosna przyjdzie bo my tak chcemy! Proponujemy bardzo wiosenne sałatki
Jeszcze nie tak dawno ziemniaki w Polsce były jedynie nieciekawym, acz niezbędnym dodatkiem do każdego posiłku. Inwencja pań domu polegała głównie na tym, czy podać je gotowane, odsmażane czy purée. A przecież z ziemniaków można zrobić mnóstwo...
Nic Ci się nie chce i czujesz spadek formy. Na poprawę humoru, w tych ciężkich chwilach może coś czekoladowego albo bardzo czekoladowego?
Jeśli poprosisz, aby podano ci do posiłku przyprawy, możesz się narazić na gniew kucharza.Uzna on, że nie ufasz jego talentom kulinarnym
Zrobienie go własnoręcznie wymaga wprawy, ale gotowe ciasto francuskie to łatwizna - zawsze się udaje. A smakiem zachwyci najbardziej wymagających
Odkrywcy Ameryki Południowej nazwali ją owocem pasji, bo części jej kwiatu przypominały im narzędzia męki Chrystusa. Fakt, szukając marakui, można się nieźle namęczyć. Ale KIEDY się JĄ znajdzie, wszelkie cierpienia mijają
Zaczęło się - mamy piękna wiosnę! Przywitajmy ją świeżymi warzywami. Polecamy ogórki, rzodkiewki i szczypior. Jemy na zdrowie!
Dawniej, gdy rosły wielkanocne baby, milkły rozmowy - uważano, że hałas może im zaszkodzić. Dziś już się tak nie przykładamy, choć wciąż nie wiadomo, dlaczego czasem baba nam "siada", a sernik się kruszy. Może ciasto prócz dobrego przepisu,...
Na co dzień mamy jajka na miękko, na twardo, sadzone lub jajecznicę. Na święta są jeszcze faszerowane. Kulinarni ekscentrycy gotują jaja w herbacie. Ale czy to już koniec? Trochę mało pomysłów. Poszukaliśmy dla Was kilku przepisów znanych i...
Życie korpo-żuczka jest bardzo ciężkie. Nie wiadomo czy wystarczy czasu żeby zjeść lunch, ani kiedy (i czy w ogóle) będzie kolacja. Śniadanie to jedyna pewna sprawa, dlatego polecamy same konkretne dania. Dadzą wam sił na kolejny pracowity dzień -...
Zobacz przepisy na faworki, które wygrały w naszym konkursie! Zwycięzcom gratulujemy!
Kuchnia Bliskiego Wschodu jest łagodna, aromatyczna. Na pewno się nie znudzi - nowe smaki w twojej kuchni
Kuchnia szwedzka kojarzy się przede wszystkim ze szwedzkim stołem. Tradycja Smörgasbord pochodzi jeszcze z XVIII w. Podobno gospodarz, zapraszając gości na przyjęcie, nigdy nie mógł być pewien, kiedy przybędą - odległości dzielące włości sąsiadów...
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.