Jednym z atutów chorwackiej kuchni jest jej różnorodność, która przejawia się między innymi w bogactwie przystawek. Oto kilka przepisów którymi zauroczysz gości
Grill (barbecue, ruszt) nie musi być mięsno-tłustym wyczynem wagi ciężkiej. Może być lekki, kolorowy i niskokaloryczny. Pod warunkiem, że wrzucimy na ruszt warzywa!
Grillujemy! Na piknikach za miastem, w ogrodach, na działkach. Szukamy nowych przepisów, bo karkówka jest nudna, acz chyba nieśmiertelna. Pyszne dania z grilla wcale nie muszą ociekać tłuszczem. Kto nie wierzy, niech spróbuje
Gdy zapytasz turystę, co mu się kojarzy z kuchnią kaszubską, z pewnością odpowie: ryby. Ale będzie to tylko część prawdy. Parę lat temu spędziłam wakacje w Chmielnie i pamiętam kuchnię gospodyni, pani Joli. Jej pieczone i duszone mięsa, zawiesiste...
Oto pięć klasycznych potraw, które reprezentują dwa style kuchni Nowego Orleanu. Słowo amerykańskiego skauta, że bardziej autentycznych receptur nie znajdziecie!
Kuchnia wietnamska delikatnie pachnie egzotycznymi przyprawami, jest kolorowa, zdrowa, lekka. Zasługuje na miano azjatyckiej NOUVELLE CUISINE
Grecki świeży ser, produkowany z mleka owczego albo koziego. Feta dojrzewa w solance, dzięki czemu nie wysycha i zachowuje intensywny smak i zapach. W sałatkach sprawdza się świetnie, a zapieczona... mmm pyszności!
W starożytności uznawany był za symbol płodności. W Grecji do dziś życzy się nowożeńcom szczęścia, rzucając go na podłogę. Granat to idealny składnik romantycznej kolacji. Eksplozja uczuć gwarantowana!
Słynna oszczędność mieszczan krakowskich chyba nigdy nie dotyczyła kuchni. W starej stolicy do dziś jada się po królewsku. Za to na przykład w Górach Świętokrzyskich posiłki były proste i niezbyt urozmaicone. Stąd pochodzą przepisy na pierogi,...
Kluski, pyzy i knedle kojarzą mi się z dzieciństwem. U nas robiła je babcia, bo mama pracowała i nie zawsze miała czas. Przygotowanie klusek i knedli nie jest drogie, ale nie da się ich zrobić w pięć minut
Te trzy klasyczne składniki kuchni włoskiej, plus odpowiednie dodatki, dadzą Ci pewność, że z łatwością przygotujesz pyszny obiad. Oto kilka przykładów
Soczewica to ziarno wciąż za mało doceniane. Bogata w białko, świetnie zastępuje mięso w diecie jarskiej. Dziś proponujemy Wam proste dania wegetariańskie
Zaproszono mnie kiedyś na niedzielny obiad do porządnego śląskiego domu. Był rosół, rolady i modra kapusta. Były białe kluski z dziurką, czyli gumiklyjzy
Naukowcy na tajskim Kasetsart University oraz japońskich uniwersytetach w Kioto i Kinki właśnie wzięli pod lupę tajskie jedzenie: badają jego właściwości lecznicze. Od dawna wiadomo, że galangal, trawa cytrynowa, imbir i chilli -?flagowy zestaw...
Lubimy poznawać nowe smaki. Odkryliśmy już kuchnię włoską, grecką, francuską. Ale od czasu do czasuprzychodzi nam ochota na coś swojskiego, domowego i polskiego. Wtedy dzwonimy do babci i wpraszamy się na obiad. Na rosołek i zraziki, i szarlotkę....
... a tak naprawdę międzynarodowe na niby. Bo w naszej kuchni jest bardzo dużo potraw,które udają zagraniczne, a są bardziej polskie niż bigos, zrazy i krupnik razem wzięte. Z jakiegoś powodu polscy restauratorzy uznali, że zagraniczna nazwa...
Babciu, jak długo zagniatać to ciasto? Aż będzie gotowe - mówi babcia, wsypując na oko mąkę. Wszystko na czuja. Co robi wnuczka? Skrzętnie wszystko notuje. Żeby oddać hołd naszym babciom i ich niesamowitym kuchennym umiejętnościom (i trochę ułatwić...
Pomarańczowy sezon trwa. Podczas gdy my kulimy się przy lutowych mrozach, cytrusy wygrzewają się na drzewkach włoskich, hiszpańskich czy kalifornijskich plantacji. Jedzmy ich więc dużo - teraz są najsmaczniejsze!
Jeśli wierzyć tradycji, wigilijny mak przynosi domowi dostatek i spokój na cały rok. Darzy ludzi urodą, powodzeniem i spokojnym snem, jest bowiem pokarmem wspólnym dla mieszkańców ziemi i nieba. Oby wam się dzięki makowym smakołykom darzyło, i...
Polskim prekursorem podawania bananów w stylu wytrawnym był Adam Małysz, bo połączył je z bułką. Podążamy tropem naszego mistrza i prezentujemy te owoce w zupie, w sałatce oraz z rybą
Będzie tanio, smacznie i lokalnie. Tej zimy krajowe warzywa podbija nasze serca. Burak z pietruszką nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa!
Ciasta z orzechami są idealne na imieniny i od święta. Smakują całej rodzinie. Nie ma się nad czym zastanawiać. Pieczemy!
Powstało najprawdopodobniej w Turcji, ale nazwę wzięło od greckiego słowa Phyllo, czyli liść. Dziś to delikatne ciasto jest popularne w wielu krajach Lewantu i na Bałkanach
Włosi podobnie jak my uwielbiają grzyby. Dodają je praktycznie do każdej potrawy od bruschetty przez gnocchi, makaron po lasagne. Wypróbujcie koniecznie te przepisy. Warto
Wszyscy wiedzą że to świetny lek na przeziębienie, ale jakoś nie wszyscy stosują. Przekonaj się że to działa. Czosnku nie musi być dużo - wystarczy dodać trochę tu trochę tam i tam, ale systematycznie. W celu jednak zabicia zapachów polecamy zjeść...
Jakoś zawsze kojarzą się z latem na wsi, prawda? Możesz zrobić je z wiśniami, jagodami, malinami, co tam akurat masz pod ręką. Warto
Klasyczny zestaw to - wiadomo - truskawki z szampanem, ale my mamy dla was mniej oczywiste propozycje. Wypróbujcie dziś wieczorem
Owoce i warzywa z grilla są łatwe do przygotowania, a efekt zniewalający. Doskonałe smakują przypieczone jabłka, banany czy papryka. Nie ma nad czym się zastanawiać. Do grilla!
W czasie wakacji postaw na ryby. Zamiast tłustej karkóweczki i zawiesistego gulaszu. Bo ryby są zdrowe, przeważnie mniej tłuste niż mięso, a morskie dodatkowo dostarczają potrzebnego jodu. Na szczęście zaczęły się wakacje, a wraz z nimi wyjazdy nad...
Semifreddo - czyli w połowie zamrożone desery. W te upały wypróbuj zimne włoskie pyszności. Zrób sobie "Rzymskie wakacje"
Bo kość nadaje potrawie lepszy, pełniejszy smak. I mięso jest supersoczyste. A na dodatek, na boku, można sobie taką kość poobgryzać. Istna uczta dla mięsożerców
Znakomite wyjście dla tych, którzy nie jadają mięsa. Smaczna warzywna terrina z powodzeniem zastąpi pasztet na świątecznym stole, a w dodatku poprawi wam nastrój - spójrzcie tylko na te kolory!
Robi wrażenie za każdym razem i za każdym razem. Pieczenie bezy jest niezwykle proste. Zobacz jak Tomek Woźniak krok po kroku wykonuje ten doskonały deser i wypróbuj sam!
Robienie twarogu to łatwizna! A poza tym ogromna satysfakcja, bo z tego domowego wyjdzie wam sernik, który powali wszystkich na?kolana. A jeśli nie będzie się wam chciało piec, podacie twarożek na?śniadanie. Ze szczypiorkiem. Z miodem. Jak tam...
Zbliżają się twoje urodziny, imieniny? Nie panikuj! Pieczenie tortu nie jest wcale takie trudne. Warto zrobić go samemu, te spojrzenia pełne podziwu - są tego warte. Proponujemy kilka prostych przepisów na domowy torcik
Też potrafisz ugotować wspaniały rosół - żeby smakował tak jak ten babciny. Wykonaj wszystko jak na filmie, a uda ci się na pewno. Zobacz więcej przepisów na domowe zupy.
Wypróbuj wypieki na słodko i wytrawnie - przekonaj się jak smaczna jest kuchnia kurpiowska
Dania ugotowane na parze to idealne rozwiązanie dla będących na diecie i tych, którzy z niepokojem patrzą w lustro
Czy dbasz o linię czy nie, śniadanie trzeba zjeść! Pracowity dzień warto zacząć porządną porcją białka, witamin i błonnika. Oto kilka inspiracji
Codziennie, niezmiennie ulubione danie polaków - makaron! Przedstawiamy nowy zestaw przepisów do wypróbowania w domu
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.