Kształtów makaronu wymyślono kilkaset (a fantazja w tworzeniu sosów nie zna granic), pastą możemy delektować się w nieskończoność i codziennie
W tym sezonie zbijemy kokosy. Na czym? Na kokosowych wypiekach, proszę Państwa. Są naprawdę fantastyczne. Wprawdzie nie będzie to?żadna?materialna fortuna, ale wdzięczność i dobre słowo domowników czy?znajomych także są w cenie
Gdy na dworze zimno, mokro i wieje, zaproś gości na spotkanie optymistyczne. Zafundujesz gościom solidną dawkę witaminy C w czystej - i bardzo smacznej - formie. Śpiewam i tańczę i jem pomarańcze
Przedstawiamy wyniki głosowania w konkursie na przepis grudnia. Gratulujemy zwycięzcy!
Na imprezę w akademiku najlepsze, jako przekąska w pracy też się świetnie sprawdzają. Sałatki z makaronem - nic trudnego, a efekt świetny
Kiedyś były pospolite, potem zapomniane, dziś wracają do łask. Najlepsi szefowie kuchni podają skorzonerę, pasternak i topinambur, odkrywają na nowo selera i pietruszkę. Przepisy zdradza nam Robert Skupisz z?warszawskiej restauracji Amber Room
Dobrze jest dobrze zjeść. Ale przecież nie będziesz stała w kuchni godzinami, bo głodna jesteś już teraz! Tu z pomocą przychodzi kuchnia włoska - jest prosta i wystarczy, że masz w lodówce kilka składników by przyrządzić świetny obiad
Poprosiliśmy siedmiu znakomitych kucharzy, aby przygotowali dla was kolację. Powstała wieczerza wielokulturowa, bo nasi specjaliści przyjechali do Polski z różnych stron świata. Niektórzy przywieźli własne tradycje, inni zaanektowali polskie....
Gratulujemy zwycięzcy! Walka jeszcze nigdy nie była tak zacięta. Dziękujemy wszystkim za udział w głosowaniu. Poznajcie zwycięski przepis
Nie ma nic piękniejszego na świecie niż zupa - robi się sama, jest tania, sycąca i starcza na kilka dni. Przedstawiamy kilka propozycji dla oszczędnych
Czasami, gdy znowu robię na obiad sałatkę albo kupuję wędlinę drobiową zamiast zwykłej, przychodzi mi do głowy, aby zjeść coś porządnego, obfitego i - niech tam! - tłustego. Na przykład staropolskie danie z dziczyzny. Do tego solidne czerwone wino,...
Jeśli nie zrobiłaś przetworów w lecie, no to najwyższa pora by to nadrobić. Z pigwy zrobisz fantastyczne galaretki, smarowidełka i nalewki. Potem śmiało będziesz mogła się popisać przed znajomymi - jak perfekcyjna pani domu
Dwanaście intensywnych godzin w Londynie. Bezwstydnie omijając najsłynniejsze zabytki i galerie sztuki, skoncentrowałyśmy się na miejscach, gdzie dają dobrze zjeść (lub wypić). Zobaczcie, jak można połknąć ośmiomilionowe miasto w jeden dzień
Są tacy (to nie żart), którzy ich nie lubią. Ale zdecydowana większość ludzkości ma do nich słabość. Lody stały się wręcz symbolem słodkich kulinarnych pokus
Sezon na wiśnie w pełni. Wypróbuj nasze przepisy na wiśnie w czerwonym winie, w ciastach i ciasteczkach z kremem. Wszystkie zdrowe, pyszne i ten kolor!
Limonki, trawa cytrynowa, kolendra i sporo imbiru. Same pyszności. Tajskie zupy świetnie chłodzą organizm - polecamy na upały
Burgundzka kuchnia to serce francuskiej tradycji kulinarnej. Do miejscowego jadłospisu należą wszak potrawy, które najczęściej kojarzymy z Francją: ślimaki, żabie udka i wspaniale przyrządzone mięsa. Wszystko, oczywiście, skąpane w burgundzie ?...
Wystarczą ulubione warzywa (teraz smakują najlepiej) makaron, zioła i przyprawy plus jakieś 20- 30 minut i letni jest gotowy
Arbuz ma wszystko czego teraz potrzebujemy - jest mokry, słodki i lekki. Świetnie gasi pragnienie i można go jeść na wiele sposobów
Bagnety w dłoń! Róbmy szaszłyki - z kiełbaską, rybą albo warzywne. Brońmy się przed nudą na talerzu! Są wakacje więc możesz się poddać tylko lenistwu i obżarstwu
Od 01.07.2013 Chorwacja należy do Unii Europejskiej. Witamy, witamy. Cieszymy się bardzo, bo jesteśmy fanami świeżych ryb i owoców morza. Może niech Chorwacja wejdzie nie tylko do UE, ale także na nasze talerze. Warto!
Najprościej przyrządzić bób z masłem lub oliwą. Warto wypróbować bób także w sałatkach - z letnimi warzywami smakuje wyśmienicie. Przekonaj się sama!
No przecież nie ma nic piękniejszego niż gorące popołudnie i pucharek lodów. A samemu zrobione smakują wybornie. Raz spróbujesz i już przepadałaś, nie będziesz chciała żadnych innych
Rabarbar kojarzy się z samymi przyjemnościami, z ogrodem działkowym w letni dzień, z beztroskim wypoczynkiem. Upiecz ciasto z rabarbarem, a zaskarbisz sobie względy teściowej. Wypróbuj sentymentalne, albo całkiem nowatorskie, słodko-kwaśne ciasta z...
Zapasy dla każdego słoika na cały rok! Truskawki i rabarbar zamykamy w słoiki, a nawet w butelki. Och w zimie tak sobie zjeść własny dżem, mniam. Więc śmiało - wekujemy!
Łąka za miastem, kocyk, hamak, lemoniada z bąbelkami, czasami procenty. Tak wyobrażamy sobie leniwy odpoczynek od korporacji, urzędu i każdej innej pracy. Więc na ten weekend proszę się przygotować do głębokiego relaksu i nikt się nie wykręca!
Są takie dania, które rozpoznajemy bez pudła z kilku metrów. Już na paterze klatki schodowej wiadomo, że na 4 ktoś smaży rybę. Zebraliśmy najbardziej charakterystyczne kulinarne zapachy bloków i kamienic. Odważysz się ugotować je u siebie?
Planujesz wyprawę rowerową? Zabierz w podróż coś na ząb. Proponujemy chrupiące bułeczki, pachnące focaccie i delikatne mauffinki. W plenerze smakują wybornie. Sprawdź sam
Szef ma wpaść z wizytą, a może teściowa? Albo inni ważni dygnitarze? Nie wiesz co podać? Nie panikuj, zebraliśmy tu bardzo efektowne dania
Fajita, tadżin, paella i wiele innych potraw przygotujesz mając w kuchni kurczaka, paprykę i cebulę. I wcale nie będzie nudno
W nowej kuchni brytyjskiej odnajdziesz smaki Indii, Orientu i Maroka. Niewielu młodych Anglików jada jeszcze tradycyjne specjały
Już nie chcemy szusować na stokach, ani pić grzańca. Potrzebujemy wiosny! Od dziś na talerzach w całym kraju ogłaszamy wiosnę
Opony to samochody. Samochody to drogi. Drogi to podróże... Tak myśleli bracia Edouard i Andre Michelinowie, wydając w roku 1900 Czerwony Przewodnik. Było to pierwsze wydawnictwo oferujące turystyczną informację dla zmotoryzowanych
Bajgle, bułeczki, chleb orzechowy albo na zakwasie. Wypróbuj przepisy naszych blogerów
Zdawałoby się, zwykły cukier. A wystarczy dać mu popalić, by zmienił się nie do poznania. Zarumieniony lub zupełnie brązowy pozwoli wyciągać się w nitki i zastyga w sieć przypominającą woalkę. U nas w połączeniach dość nieoczekiwanych,...
Z tej okazji... Nie, nigdzie nie dzwonimy, tym razem zrobimy pizzę sami. Cały sekret tkwi w delikatnym chrupiącym cieście. Zrób pizzę samemu, to wcale nie jest takie trudne
Może i będzie koniec świata, ale to nie znaczy, że mamy go przeżyć z pustymi brzuchami. Ciężko przewidzieć jak należy się do tego przygotować, czy nastąpi globalne ocieplenie czy zlodowacenie. Musicie zdecydować na bieżąco na co macie ochotę
Ruszyły dwie akcje, które mają przywrócić tradycję przyrządzania i jedzenia gęsiny podczas Święta Niepodległości. Równolegle prowadzą je: Slow Food Polska oraz Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Sezon na gęsinę uważamy za otwarty!
Gdy nie masz czasu na przygotowywanie posiłków sięgnij po sałatki. Polecamy przepisy z figami, gruszką i granatem
Cukinie (jak i inne dyniowate) zaskarbiły sobie stałe miejsce w kuchni polskiej. Na jesienne wieczory proponujemy oryginalny przepis z soczystych cukinii.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.