Tłusty czwartek to nie tylko tradycyjne pączki z różanym nadzieniem, chociaż te chyba wszyscy lubimy najbardziej. Ale jeżeli takie pączki Wam się znudziły, zobacz co możecie przygotować w domu na to święto łasucha. Do wyboru: faworki, curros,...
Japończycy nie jedzą, ale celebrują jedzenie. Posiłek to uczta dla wszystkich zmysłów: równie ważny jest smak i zapach potrawy, jak jej wygląd
Nic nie trzeba liczyć, żadnych kalorii, obwodów ani zjedzonych pączków. Oddajcie się czystej przyjemności świętowania. Zobaczcie jak Tłusty Czwartek świętują na świecie
Pęczak ma same zalety - jest tani jak barszcz, spośród kasz jęczmiennych ma najwięcej wartości odżywczych i świetnie pasuje do gulaszu
Gdy temperatura niska, pomaga grzane wino. Jeszcze zimno? No to chlup - trochę grzańca do sosu. I parę łyżek do marynaty. Do ciasta też nie zaszkodzi. Teraz na twarz wychodzi ten właściwy rumieniec
Kto jeszcze ich nie lepił - najwyższa pora spróbować. Nawet jeśli ciasto nie od razu wyjdzie idealne, nie poddawajcie się. Bo gdy w końcu osiągniecie pierogowe mistrzostwo świata, zacznie się prawdziwa przygoda z farszami. A pomysłów na nie...
Co zrobić, żeby kasza nie była nudna? Przyrządzić ją jak risotto! Pobawić się nietypowymi dodatkami oraz językiem (tym od mówienia). Nowym potrawom nadać nowe nazwy
Znajdziecie tu trochę klasycznych dań z kuchni regionalnej, trochę tych nowszych, lekko zmodyfikowanych na użytek turystów, czyli ceprów. Góralskie dania najlepiej smakują, kiedy wracasz do domu po długim spacerze. Na rozgrzewkę zjadasz moskola...
Co tam pigułki i pastylki! Zamiast połykać sztuczne dropsy, lepiej schrupać cytrusowy deser. Na zimę to idealny, słodko-kwaśny suplement diety
Mimo ograniczonego dostępu do produktów gospodynie domowe potrafiły przygotować z najprostszych produktów takie cuda... Potrawy te można było także kosztować w popularnych PRL-owskich lokalach szybkiej obsługi
Lubimy mięso, nie da się ukryć, jako naród i indywidualnie. Nie zawsze było go w bród, tym bardziej umiemy się nim cieszyć. I wyśmienicie przyrządzać. Zresztą, czy istnieje danie lepsze, by celebrować rodzinne święta, niż świetna pieczeń? Miło czuć,...
Wystarczy sobie tylko wyobrazić: za oknem listopad, a przed nami talerz pysznej, parującej zupy. Z całym bogactwem przypraw i jesiennych warzyw. To nawet lepsze niż rozpalony kominek
W konsystencji aksamitna, do tego sycąca i wcale nie musi być droga, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Smakuje genialnie, zwłaszcza w takie zimne dni jak dziś
Tylko teraz możecie skorzystać z atrakcyjnych rabatów zakupowych na terenie całej Polski. W najnowszym numerze Kuchni znajdziecie kupony, dzięki którym 7 i 8 listopada zakupy zrobicie taniej. Lista sklepów biorących udział w akcji:
Świetnie smakuje na zimno, nie trzeba jej podgrzewać. Do tego jest bardzo zdrowa, a jej przygotowanie nie zajmie wam wiele czasu. Tak, sałatka to idealna przekąska dla pracownika korporacji, urzędu czy fabryki
Żeberka w piwnym sosie to solidny posiłek w sam raz dla głodnego mężczyzny. Są bardzo delikatne, ale krzepią i dodają energii. Piwo dobrze komponuje się z dość tłustym mięsem i sprawia, że jest soczyste i wyraziste w smaku. Żeberka świetnie smakują...
Listopad jest "Światowym Miesiącem Wegetarianizmu"! Czy trzeba jeszcze kogoś przekonywać, że warzywa są zdrowe, pyszne i że warto je jeść. Tu kilka rozgrzewających propozycji dla tych co wiedzą co dobre
Przez żołądek do serca - jakbyśmy nie były wyemancypowane, to ten slogan zawsze się sprawdza. Soczyste wołowe mięso - to czego prawdziwemu mężczyźnie po powrocie z korporacji potrzeba najbardziej.
Zimno się zrobiło, można śmiało podjadać pyszności grzejąc się pod kocem. Zmysłowy kształt gruszki niech was natchnie do eksperymentów w kuchni. Podajemy tak proste przepisy, że nawet twój ukochany sobie z nimi poradzi
Kojarzą się z niedzielnym, letnim popołudniem. To że jest listopad nie znaczy, że mamy rezygnować z przyjemności. Proponujemy klasyczne słodkie rurki, włoskie cannoli z pistacjami, a nawet wytrawne rurki z serem pleśniowym
Fumet de poisson, czyli wywar rybny - jedna z podstaw klasycznej francuskiej kuchni. Czy to zupa, sos czy gulasz, wszędzie tam, gdzie pojawia się ryba, prawdziwy (czyli samodzielnie przygotowany) bulion uwydatnia jej smak
Początkowo w kuchni Wielkopolski rządziły zboża, mąka i kasze, potem doszedł jeszcze ziemniak, czyli pyra, która w XIX wieku zrobiła wprost oszałamiającą karierę. Polecamy świetnie przyrządzoną kaczkę z modrą kapustą i kluchami na łachu, a na deser...
W drinku nie tylko alkohol się liczy. Proponujemy koktajle ze sporym dodatkiem owoców: z bananem, winogronami i kokosem
Nikt się nie oprze tym szarlotkom, sernikom i kruchym ciasteczkom. A torcikiem z mango zaimponujesz najbardziej wybrednym łasuchom. Śmiało wypróbuj nasze przepisy.
82 przepisy na chleby na zakwasie, drożdżach i nie tylko, słodkie i wytrawne, z różnych rodzajów mąki, a także na pieczywo do zapiekanek - to wszystko zawiera specjalne wydanie miesięcznika "Kuchnia" pt. "Chleb".
Trochę nie doceniana, a to błąd wielki. Kasza jest świetna i wcale nie jest nudna!
Mogą być czarne lub zielone, z pestką, drylowane lub nadziewane, a wszystkie pyszne. Kluczowy składnik w kuchni hiszpańskiej czy włoskiej. Świetne są jako przekąska albo dodatek do dań. Wypróbuj nasze przepisy z oliwkami
Owoce w towarzystwie dodatków: serów, maku, migdałów, alkoholi, pumpernikla czy przypraw korzennych. Zwykle w cieście i na słodko, chociaż dla amatorów słonego też coś się znajdzie
Z naszą instrukcją nauczysz się, jak poprawnie używać przypraw, dowiesz się, do czego pasują i w jakim daniu najlepiej uwydatni się ich smak
Fachowcy wstają wczesnym rankiem, bo przecież trzeba dotrzeć na tajne grzybne miejsca przed innymi. I przynoszą do domu kosze borowików, kurek i rydzów. A potem trzeba to czyścić, obierać, smażyć, dusić i marynować. Rodziny grzybiarzy mają ciężkie...
Polacy najchętniej jedzą rzodkiewki surowe. Najczęściej w twarożku albo posypane solą. Francuzi lubią posmarować je masłem, meksykanie - skropić sokiem z cytryny. Jaki jest wasz ulubiony sposób na rzodkiewki?
Idealne do dań z grilla jak i do każdego innego wiosennego obiadu. Wystarczy trochę pracy, kilka dni cierpliwość i taa daam 2 kg ogórków małosolnych gotowe!
Ogień i woda. Udało nam się połączyć dwa żywioły - wystarczyło przyprawić ryby i mule solidną dawką palącego chilli. Mamy nadzieję, że lubicie ostre klimaty
Dawne zielarki umiały korzystać z darów łąki: nie tylko leczyły ziołami, lecz również często wykorzystywały je w kuchni. Postanowiliśmy przypomnieć kilka smakowitych ziółek, które niezasłużenie trafiły do kulinarnego lamusa...
Gliniane niepolewane naczynia, w których przygotowywali jedzenie starożytni Rzymianie, wróciły do łask wraz z modą na rozsądne żywienie. W Europie używa się ich od kilkudziesięciu lat, teraz mamy je też w Polsce. Warto sprawić sobie taki garnek, bo...
"Niech skowronek w polu śpiewa i niech wszystko nam dojrzewa, niechaj rośnie nam rabarbar ku radości wszystkich Barbar" - nucąc sobie pod nosem piosenkę Kabaretu Tey, lecicie na bazar, wracacie z naręczami różowozielonych łodyg. Przepisów na...
Wyobraźmy sobie, co można robić na "truskawkowym polu" opiewanym przez Beatlesów? No cóż... Niektórym wszystko kojarzy się seksem. A truskawki w szczególności. Jeszcze szampan, czekolada, bita śmietana i już mamy ucztę erotyzmem podszytą
Za co kochamy Mazury? Bo są tam jeziora, lasy (grzybne!), piękne parki krajobrazowe i rezerwaty. Można pożeglować, popływać kajakiem, są fajne trasy rowerowe i szlaki dla pieszych. A na głodomorów czeka świeżutko usmażona ryba, wielka porcja mięsa...
Wprowadzamy sezonową modę na kremowe desery, ciastka i torciki. Na zimno i z owocami. Koniec z wyczekiwaniem na coś słodkiego przy rozgrzanym piekarniku!
Na szczęście są jeszcze miejsca, gdzie podaje się dania starej Warszawy: pyzy jak z bazaru Różyckiego, wątróbkę (kiedyś serwowano ją w piątek jako danie postne) albo cynaderki. Tylko trzeba umieć ich poszukać...
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.