Fot. Małgorzata Minta
Sałatka z pieczonych buraków i soczewicy
Buraki pieczone zachowują więcej wartości odżywczych niż gotowane. Są źródłem przeciwutleniaczy, a także kwasu foliowego, żelaza i błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie. Z kolei soczewica dostarcza łatwo przyswajalnego białka.
Na dwie porcje wyszoruj 2 średnie podłużne buraki. Posmaruj je oliwą, oprósz solą i pieprzem, owiń każdego osobno w folię aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez godzinę, aż będą miękkie. Wyłącz piekarnik, odstaw buraki do ostudzenia. 1/2 szklanki soczewicy ugotuj al dente, odcedź, ostudź. Buraki obierz, pokrój na kawałki. Czerwoną cebulkę sparz, przekrój na pół i pokrój w plastry. Połącz warzywa z soczewicą, dodaj 4 łyżki ziaren granatu, 2 łyżki czarnych oliwek. Polej dressingiem z 2 łyżek oliwy, 2 łyżek soku z pomarańczy, soli i pieprzu. Posyp natką kolendry.
Wszystkie komentarze
Ja dorzucam buraki do piekarnika, podczas pieczenia czegoś innego - np. chleba.