Miód jest jednym z najbardziej cenionych naturalnych produktów wprowadzonych do ludzkości od czasów starożytnych. Jest stosowany nie tylko jako produkt odżywczy, ale także w medycynie tradycyjnej.
Jedna łyżka miodu ma 61 kalorii, zawiera 17 g węglowodanów oraz śladowe ilości błonnika i białka.
Flawanoidy i polifenole obecne w miodzie działają przeciwutleniająco, przeciwdrobnoustrojowo i przeciwzapalnie. Może być z powodzeniem stosowany w leczeniu ran, w chorobach sercowo-naczyniowych, neurologicznych i żołądkowo-jelitowych.
Materiał promocyjny
Materiał promocyjny
Materiał promocyjny
Wszystkie komentarze
WSZYSTKO, co wytwarzają pszczoły, jest zdrowe, nawet jad, który wypuszczają, kiedy użądlą, jest zdrowy i pomaga na reumatyzm!
Ja rozumiem, że trzeba dostarczać wiedzę kolejnym pokoleniom, ale nie w formie "nowego odkrycia"!
Bo jest to wiedza znana ludzkości od bardzo, bardzo, bardzo wielu pokoleń!
A wracając do miodu, nie ma żadnego porównania pomiędzy nim, a "pustymi kaloriami", czyli białym cukrem.
Należało by wszystko słodzić miodem, jak było kiedyś, ale niestety, nas jest za dużo, a pszczół za mało, bo szkodzi im zatrucie środowiska, no i chętnych na pszczelarstwo też jakoś coraz mniej... :/