Miód jest płynnym cukrem, dlatego należy jeść go z umiarem. Jednak w przeciwieństwie do zwykłego cukru ma wyjątkowe właściwości prozdrowotne.

Miód jest jednym z najbardziej cenionych naturalnych produktów wprowadzonych do ludzkości od czasów starożytnych. Jest stosowany nie tylko jako produkt odżywczy, ale także w medycynie tradycyjnej.

Jedna łyżka miodu ma 61 kalorii, zawiera 17 g węglowodanów oraz śladowe ilości błonnika i białka.

Miód jest lepszy niż cukier

Flawanoidy i polifenole obecne w miodzie działają przeciwutleniająco, przeciwdrobnoustrojowo i przeciwzapalnie. Może być z powodzeniem stosowany w leczeniu ran, w chorobach sercowo-naczyniowych, neurologicznych i żołądkowo-jelitowych.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Monika Tutak-Goll poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze
    O matko i córko.... "odkrycie" że miód, mimo że słodki, jest BARDZO ZDROWY!!
    WSZYSTKO, co wytwarzają pszczoły, jest zdrowe, nawet jad, który wypuszczają, kiedy użądlą, jest zdrowy i pomaga na reumatyzm!

    Ja rozumiem, że trzeba dostarczać wiedzę kolejnym pokoleniom, ale nie w formie "nowego odkrycia"!
    Bo jest to wiedza znana ludzkości od bardzo, bardzo, bardzo wielu pokoleń!

    A wracając do miodu, nie ma żadnego porównania pomiędzy nim, a "pustymi kaloriami", czyli białym cukrem.

    Należało by wszystko słodzić miodem, jak było kiedyś, ale niestety, nas jest za dużo, a pszczół za mało, bo szkodzi im zatrucie środowiska, no i chętnych na pszczelarstwo też jakoś coraz mniej... :/
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    Cale zycie jadlem I nie mialem o tym pojecia
    już oceniałe(a)ś
    1
    0