To jeden z najbardziej cenionych naturalnych produktów używanych od czasów starożytnych. Miód kochamy ze względu na deserowy smak, ale medycyna tradycyjna przypisuje mu znacznie więcej zalet.

Miód głównie składa się z węglowodanów, dlatego dietetycy ostrzegają przed nim osoby mające zaburzenia gospodarki węglowodanowej. Jest kaloryczny i napakowany cukrem prostym. Na szczęście miód to jednak nie jest sam cukier.

Są w nim też pochodzące z nektaru i spadzi kwasy organiczne: glukonowy, jabłkowy, cytrynowy, mlekowy, bursztynowy, winowy, szczawiowy, masłowy, propionowy, mrówkowy i octowy.

Miód to także enzymy pochodzące z wydzieliny gruczołów gardzielowych pszczół, które hamują rozwój bakterii, co sprawia, że jest on nazywany naturalnym antybiotykiem i białka, które działają na układ immunologiczny i uaktywniają nieswoistą odpowiedź odpornościową.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Monika Tutak-Goll poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze
    No to dbajmy o pszczółki. Mądrzy ludzie mówią, że kiedy pszczoły wyginą, to i nas to czeka.
    @persefona
    Akurat pszczół miodnych to jest w nadmiarze. Stanowią realne zagrożenie dla innych gatunków zapylaczy
    już oceniałe(a)ś
    2
    5
    Natura jest cudowna.
    @jle_ffm1
    A trawa wciąż rośnie...
    już oceniałe(a)ś
    0
    1
    @jle_ffm1
    No, zwłaszcza kiedy kuzynki pszczół, niektóre osy, składają jaja w żywych sparaliżowanych ofiarach, a wyklute z jaj larwy zjadają żywiciela od środka, starannie omijając kluczowe do życia organy, by mięsko było ciągle świeże. Maestria matki ewolucji, ślepej i bezrozumnej jest nieprawdopodobna ;)
    już oceniałe(a)ś
    2
    3
    @azerty
    Zależy od punktu widzenia.
    już oceniałe(a)ś
    1
    1
    @Jola
    No cóż, natura jest brutalna. Zabijasz, albo sam zostaniesz zabity. Zjadasz innych albo umrzesz z głodu. Natura to ciągłe cierpienie i ból.
    już oceniałe(a)ś
    4
    1
    A medycyna rzeczywista, poparta badaniami naukowymi?
    @match
    mniej, medycyna obecna jest bardzo skuteczna w wielu obszarach ... wyobraź sobie takie średniowiecze - na zakażone rany używano miód, propolis, pajęczynę, albo pijawki zakażoną krew i krwiaki; no i larwy much do wyjadania zgniłego ciała ... takie cuda, i to jeszcze dla bogatych ... a teraz są antybiotyki (ciągle jeszcze skuteczne) i dezynfekanty .. itd itp. tak więc miód bo jest smaczny i wspomaga, ale do leczenia mamy już skuteczniejsze specyfiki
    już oceniałe(a)ś
    6
    2
    @match
    rzeczywista, czyli syntetyki z apteki? biedaczysko...
    już oceniałe(a)ś
    1
    7
    Ja mam w ogrodzie kilka domków dla dzikich pszczół gdyż są b pożytecznymi zapylaczami.
    @Jola
    A mąż-zapylacz jak się sprawuje?
    już oceniałe(a)ś
    2
    5
    medycyna jest nauką. mniej więcej tak, jak nauka budowania domów czy mostów. nie ma "tradycyjnej inżynierii", działającej obok inżynierii naukowej. medycyna "tradycyjna" to inna nazwa szamaństwa.
    @asinau
    dokladnie tak i dlatego powinna byc tepiona bez litosci ,bo szkody s aogromne
    już oceniałe(a)ś
    8
    9
    @asinau
    tak, tak, wierz dalej że witamina z fabryki jest ok, a witamina z warzywa szamaństwem.
    biednyś
    już oceniałe(a)ś
    3
    2
    Mam mase miododajnych roslin i kwiatow w ogrodzie. To fakt, ze obserwowanie pszczol i motyli jest kojace.
    już oceniałe(a)ś
    7
    0
    Miód tylko z pasieki gdzie osobiście znamy pszczelarza, lub jeśli znamy dobrego bartnika. Wtedy faktycznie mówimy o zdrowym produkcie naturalnym.

    Natomiast 100% tego co sprzedawane jest w sklepach - to miód syntetyczny tworzony z cukru. To trucizna, której nikt nie powinien spożywać, jeśli ceni swoje zdrowie.
    @Kontestant
    A ci osobiście znani pszczelarze nie kantują?
    już oceniałe(a)ś
    6
    0
    @Kontestant
    "Wtedy faktycznie mówimy o zdrowym produkcie naturalnym."
    Oszukuj się dalej
    już oceniałe(a)ś
    1
    2
    @Kontestant
    Nie przesadzajmy, w sklepach miód nie jest szkodliwy, prawo spożywcze istnieje i działa. Miód sklepowy jest poddawany obróbce termicznej i nie jest już taki pełnowartościowy, ale daje to gwarancję stabilności mikrobiologicznej (kto by chciał wycofywać towar z rynku... ) i marketingowy efekt braku krzepnięcia - płynny miód cały czas. Pszczelarze nie katują, ci prawdziwi mają rejestrację w urzędzie weterynarii, powiatowym i nie będą sobie psuć renomy.
    już oceniałe(a)ś
    9
    1
    @Kontestant
    Produkty sprzedawane w sklepach są poddawane kontroli, proszę nie pisać takich bzdur. Natomiast zawsze warto czytać etykiety.
    już oceniałe(a)ś
    10
    0
    @jazoneq
    brednie
    już oceniałe(a)ś
    2
    1
    Dla tych którzy chcą sięgnąć po badania naukowe: DOI 10.4103/0974-8490.204647 (wklejam DOI bo wyborcza nie dopuszcza linków)
    @makdjowoto
    polecam więcej opierać się na badaniach, analizach i wynikach a nie osądami różnych gawędziarzy nieuków co to piszą że miód to tylko cukier.
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    @makdjowoto
    Zanim nazwiesz kogoś nieukiem, to przeczytaj proszę te badania - to zwykłe gawędziarstwo. Badania na komórkach in vitro, tak jakby miodem można było polać raka. Polej perhydrolem, a zobaczysz jaki jest skuteczny ;) Jakieś drobne zmiany glikemii i sugestia, że miód może być substytutem cukru dla cukrzyków, jakby cukrzyk nie powinien zapomnieć o cukrze na zawsze, itp. itd. Żadnych badań interwencyjnych z wynikami istotnymi statystycznie.
    O ten link, co to go niby nie można wkleić ci chodziło?
    pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5424551/
    już oceniałe(a)ś
    1
    1
    @makdjowoto
    No i jeszcze jedno - nikt nie mówi, że miód to same cukry. Z pewnością ma jakieś śladowe ilości różnych innych substancji, nawet potencjalnie korzystnych, tyle że te substancje można zdobyć z innych pokarmów, które nie zawierają głównie cukrów i wody. A z badań klinicznych na ludziach wynika na przykład, że już poziom glukozy we krwi na poziomie 120 mg/dl powoduje dwukrotne zmniejszenie fagocytozy. Mówi ci to coś? Chcesz linka?
    już oceniałe(a)ś
    1
    1