Rozmowa z dr. inż. Wojciechem Sawickim, z Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. "Śledziożercą" i zwolennikiem diety 100 mil.
Rybołówstwa makreli i śledzia z północno-wschodniego Atlantyku straciły certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC. Makrela na początku 2019 r., śledź atlantycko-skandynawski w grudniu 2020 r.
Jak to jest z bałtyckimi rybami: śledziem, szprotem, flądrą, łososiem, gładzicą, turbotem czy sandaczem: jeść, a może jednak lepiej unikać. O mitach na ten temat można poczytać gdzie indziej. My pytamy, co wynika z badań.
Po wyłowieniu trzeba ryby mrozić szokowo, Inuici wiedzieli o tym od zawsze. Ale już w kuchni podchodźmy do nich z delikatnością i wyczuciem.
Eksperci zalecają, by zjadać co najmniej dwie porcje w tygodniu, po ok. 150 gramów.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.