Pełnowartościowe i dobrze przyswajalne białka, bezcenne nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, całe morze witamin oraz makro- i mikroelementów. Ryby zapewniają niezwykły zestaw wartości odżywczych, są też niezastąpione z punktu widzenia...
Zanim ryba z kutra trafi do sprzedaży i na stół, musi niekiedy przebyć bardzo długą drogę. Jest to podróż w niskich temperaturach. Dlatego na wszystkich jej etapach wymaga specjalistycznego transportu oraz przechowywania.
Okazuje się, że "tłuste" ryby też służą sylwetce. Co powoduje, że ryby uważane są za superfood? Które gatunki są najbardziej wartościowe?
Kto z nas nie zna smaku tuńczyka? Znajdziemy tę rybę w sałatkach, kanapkach, sushi, na pizzy albo w postaci smakowitych steków na grill. Tuńczyk od dawna jest uważany za "króla mórz i oceanów", ale intensywne połowy zagrażają jego dalszemu...
Na sklepowych półkach wybór ryb w puszkach, różnego rodzaju sałatek i past jest coraz bogatszy. Jak zmieniają się oczekiwania konsumentów i jak odpowiadają na nie producenci?
W 2016 r. Polak zjadł średnio 14,5 kg ryb, czyli o 7 proc. więcej niż rok wcześniej. To jednak nadal ok. dwa razy mniej niż Szwed, Włoch czy Francuz, trzy razy mniej niż Hiszpan i cztery razy mniej niż Portugalczyk.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.