Sushi jeszcze do niedawna kojarzyło się z egzotyką, dziś zadomowiło się już w polskim krajobrazie kulinarnym, a nawet zrobiło się modne. Co nas pociąga w surowej rybie z dodatkami?
Zadbaj o to, by za 30 lat śledź nadal pojawiał się na świątecznym stole. Zagrożonych jest też wiele innych gatunków, ponieważ morza i oceany są już bardzo wyeksploatowane. Szansą na uniknięcie katastrofy jest zrównoważone rybołówstwo. Dowiedz się...
Nasz szczupak zrobił karierę w Europie. Jakie ryby jedzono w dawnej Polsce, jak je przygotowywano i przechowywano?
Polskie firmy mają się czym pochwalić. Są bardzo nowoczesne, a ich wytwory cieszą się dużym powodzeniem na wymagających rynkach europejskich. Tylko surowiec musimy importować, ponieważ Bałtyk nie zaspokaja potrzeb naszych przetwórni.
Paprykarz szczeciński wciąż ma mocną pozycję, ale klienci oczekują też nowości. Jakich? Rozmowa z Tomaszem Kudlikiem, dyrektorem ds. sprzedaży i członkiem zarządu firmy Łosoś Ustka.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.