Kucharze, autorzy książek kulinarnych, blogerzy i dietetycy nawołują, by w kuchni kierować się sezonowością. Z takim kalendarzem na pewno będzie łatwiej i smaczniej.
Dziś degustację zaczniemy od kuchni. Mamy bowiem wino, o którym wiadomo, że jest doskonałe do tournedos a la Rossini.
By dorwać ukrytego ziemią grzyba, potrzebne jest szczęście. I pies
Uncja sosu jest w stanie przykryć mnogość grzechów - mawiał Anthony Bourdain, kucharz, smakosz i niestrudzony poszukiwacz kulinarnych, czasem ekstremalnych, przygód. Oczywiście o ile przy jego...
Kraj podobno w ruinie, a kuchnia polska w rozkwicie. Gdy tylko w 2004 roku otworzyły się rynki pracy, młodzi kucharze wyjechali w świat. Często pracowali u najlepszych z najlepszych. Teraz wrócili do...
Carménere to duma i chluba chilijskiego winiarstwa dopiero od całkiem niedawna.
Gdyby szukać gwiazd polskiej gastronomii ostatnich kilku lat, to na pewno wśród nich znalazłaby się gęś. I to wcale nie głupia.
Polska premiera "Spectre", najnowszej części przygód agenta 007, za niecały tydzień. A my już zaglądamy do jego kuchni. Czym lubi się raczyć James Bond?
Prowansja, a w niej Luberon. Ten masyw górski i miejscowości na jego obrzeżach to po prostu kwintesencja Prowansji. Ten region wypromował Peter Mayle, brytyjski pisarz, którego bestsellery...
Pęczek młodych buraczków, mrożone muchy i stary tort urodzinowy. Co w domowych chłodziarkach trzymają najwybitniejsi szefowie kuchni?
Jeśli szukamy miejsca, w którym jabłka otacza się należytym szacunkiem oraz wyciska do ostatniej kropelki, warto pojechać do Normandii.
Podstawą jest marynata. A ona wymaga cierpliwości.
Zgłębiając tajniki kuchni narodowych, lubię szukać w nich nie tylko tego, czym od siebie się różnią, lecz także wspólnych mianowników. Takich jak zwyczaj nadziewania apetycznych kąsków na szpadki czy...
W samochodzie wozi garnitur w futerale i torbę z pszczelarską bluzą. Pracę w szklanym wieżowcu łączy ze wspinaniem się na dachy warszawskich budynków, centrów handlowych i biurowców oraz z wizytami w...
Wystarczyło wysunąć rękę przez okno, by po omacku spomiędzy liści zerwać nagrzane w słońcu owoce. Żadne inne nie smakowały tak dobrze jak te.
?O ty, na polskim co osiadłszy tronie, wzgardziłeś miodem i nie lubisz wina!? - pisał o Stanisławie Auguście Poniatowskim książę biskup warmiński Ignacy Krasicki.
Wszystko się zaczęło, gdy znalazł książkę Apicjusza, kucharza żyjącego w czasach Tyberiusza. Postanowił nazwać imieniem autora swoją własną restaurację. I udało mu się to. Z Arkadiuszem Zuchmańskim...
Z jednej strony tradycyjny, z drugiej - zatomizowany, dopasowany do wymogów współczesnego życia i potrzeb swoich młodych użytkowników. Jaki jest współczesny polski stół, jak do niego zasiadamy i o...
Choć odległe kulturowo, na dobre zadomowiło się w Polsce. Do tego stopnia, że doczekało się spolszczonych wersji - z kaszą, pieczoną kaczką czy żurawiną. A także międzynarodowych mistrzostw dla sushi...
Powtórzmy za Klitajmestrą, która w pierwszej części "Orestei" witała Agamemnona słowami: "Otoś przybył, do swego ogniska powrócił,/ ciepły powiew wśród zimy zwiastuje nam wiosnę./ W znojnej spiekocie...
Podstawą i sercem każdego sushi jest ryż. Doprawiony octową zalewą ryż wykorzystamy do przygotowania każdego rodzaju sushi: nigiri lub maki.
Czy komputer może zastąpić szefa kuchni? Jeszcze nie. Ale już może mu pomóc stworzyć zaskakujące i wyśmienite danie
Przepis Andrzeja Polana, inspirowany propozycją Chefa Watsona, systemu IBM proponującego niekonwencjonalne dania
Zupa z perzu, karp z soi, budyń z kapusty i tort fasolowy. Nie, to nie jest wegańskie menu modnej knajpy. Takie potrawy gościły na polskich stołach (tam, gdzie były jakieś stoły) w czasie okupacji. Z...
W książce "Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania? Aleksandra Zaprutko-Janicka opisała, co i jak jedli ludzie w czasie II wojny światowej. Oto kilka receptur.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.