Kilka drewnianych klocków i ukryty w ich wnętrzu ceramiczny mechanizm - takie podejście do przedmiotu mają twórcy marki Tylko.
Ma być posiłkiem królewskim i akordem do symfonii dnia. Kilkaset lat temu rządziła podczas niego piwna polewka, dzisiaj - kanapki i płatki z mlekiem.
W upalny letni wieczór siądźmy spokojnie z kieliszkiem sycylijskiego grillo. I posłuchajmy pięknego koncertu świerszczy. Bo grillo to po włosku właśnie świerszcz. Ale też lokalna, sycylijska odmiana...
Minibrowary w górę, jarmuż w dół - takie przepowiednie snuto na rok 2016. Czas powiedzieć: sprawdzam. Również to, jak światowe trendy - wymierne, bo oparte na ankiecie, którą amerykańska National...
Demokracja jest jak placek z rabarbarem. Trochę słodka, trochę kwaśna. Czasami się nie udaje
Malbec to chluba Argentyny. Dziś jego szczególna wersja: rosé.
"Pociesz się, o uwięziony, twój wybawca stoi przed tobą" - głosi napis na starej beczce w jednej z alzackich winiarni. Alzacja jest, jak wiadomo, jedną z ojczyzn gewurztraminera. My jednak nie...
Truskawka jaka jest, każdy widzi. A co, jeśli jemy ją po ciemku?
Ostatni dzień kwietnia. W głowie mam piosenkę "April in Paris". "Kwiecień w Paryżu. Kwitną kasztany, stoliki pod drzewami. Kwiecień w Paryżu to nastrój, który się nie powtórzy".
Forsycja - na herbatkę, bratki - do ciastek, a elegancka magnolia - do charakternych pikli. Kwiatów deptać nie wypada. Ale zjadać - jak najbardziej.
Głodnemu chleb na myśli, nie książki. Lecz kiedy zabrać się za literaturę, jedzenie natychmiast się w niej pokazuje, jedzenie głodnych i bogatych. Aż się czasem wydaje, że piszą sami niespełnieni...
Kokoszniki, kury, żardiniery. Kiedyś obowiązkowy element nakrytego stołu, dzisiaj nawet nie bardzo wiemy, co to takiego. O tym, dlaczego nasze naczynia tak bardzo się zmieniły, oraz o wykradaniu...
Nawet w Chile są dla winiarzy ?nowe, nieodkryte lądy?, które wykraczają poza tradycyjne miejsca uprawy winorośli. A na ich podbój wyruszają łowcy terroir.
Pojawiają się wcześnie, gdy inne rośliny dopiero kiełkują. Poznasz je po zapachu
Syrah przywiózł w rodzinne strony, nad Rodan, niejaki Gaspard de Stérimberg, rycerz biorący udział w wyprawie krzyżowej na początku XIII w. Jakiś czas zabawił widocznie w perskim mieście Sziraz,...
Czy połączyłbyś w kuchni seler naciowy i wanilię? Albo grzyby i truskawki? To tylko niektóre z zaskakujących kulinarnych połączeń, jakie proponuje amerykański szef kuchni James Briscione, który...
Niedzielne wystawne śniadanie przeciągające się do popołudnia to konieczny element wielkanocnego świętowania. A co - nie tylko od święta - jadają rano ci, którzy na co dzień karmią innych?
Hamantasze ze słodkim nadzieniem, chałka z niespodzianką, dużo wina i prezentów. Pośród żydowskich świąt nie ma chyba innego, równie hedonistycznego, podczas którego dla ciała znajdzie się nie mniej...
40 dni bez alkoholu, mięsa, słodyczy, chemii - coraz więcej Polaków decyduje się, by pościć. Jedni z powodów religijnych, inni - by oczyścić organizm po zimie. Wszyscy twierdzą, że post im służy.
Dwie absolwentki ASP hasło ?obrus w kratkę? postanowiły potraktować dosłownie. Zamiast zadrukowywać tkaniny w szachownice, Julia Cybis i Izabela Sroka sięgnęły po kraty w oknach polskich domów. Wzór...
Przemierzające kilkaset kilometrów na miejsce tarła zimowe dorsze norweskie, skreie, nazywane są rybami miłości. I faktycznie, w ich smaku można się rozkochać
Kiedyś w restauracjach podawano głównie ładnie wykrojone porcje filetu ryby. Ale trend sięgania do korzeni kuchni sprawił, że chętniej wykorzystuje się części ryby, które były wcześniej mniej...
Restauracja Senses jest drugą w Polsce restauracją, która może pochwalić się prestiżowym wyróżnieniem gwiazdki w kulinarnym przewodniku Michelin. Wcześniej podobnym wyróżnieniem mogło się pochwalić...
U nas ponury schyłek zimy, a w argentyńskiej Mendozie zapowiadają w weekend 30 stopni. U nas już dawno po karnawale, a w Mendozie mają dyspensę. I słusznie, bo to przecież czas narodowego winobrania....
To nie jest lista knajp najlepszych ani nawet tych polecanych, lecz kilka miejsc w Tel Awiwie, do których zawsze było mi po drodze.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.