Chcemy przywrócić na polskich stołach tradycyjne, często ręcznie wykonywane produkty ze słynnych dolnośląskich fabryk - takich, które nie chcą ze sobą konkurować, ale wspólnie tworzyć przedmioty...
Najlepiej wspiąć się na pobliskie wzgórze Mont Saint-Cyr. Stąd widać Cahors jak na dłoni, okolone wstęgą rzeki Lot. Widok niezapomniany, zwłaszcza o świcie, gdy podnosi się mgła. Albo wieczorem,...
Nie ma chyba świeższej ostrygi niż ta, którą właśnie samodzielnie wyłowiliśmy z wody. A spacerując po plażach zachodniej Danii, możesz je zbierać garściami. Właśnie o tej porze roku
Lektura zgromadzonych w internetowej kolekcji dawnych jadłospisów dostarcza wielu niespodzianek.
Wielka wokalistka Amy Winehouse utonęła w alkoholu. Kolarski mistrz Marco Pantani skutecznie połączył kokę z antydepresantem. Wszyscy uciekali przed oczekiwaniami publiki, własną ambicją, krytyką 24...
Jak Argentyna, to Gombrowicz. Dla Polaka zwłaszcza, a potem dopiero te wszystkie Piazzolle, tanga i Evity. Jak argentyńskie wina, to Mendoza. Dla wszystkich bez wyjątku.
Woda po piklach i oliwa z grzybów - takie składniki znajdziemy w tym roku w koktajlach. Co jeszcze?
Jak pisze Giuseppe Tomasi di Lampedusa w słynnej powieści "Lampart", "słońce objawiło się jako prawdziwy władca Sycylii: słońce gwałtowne i bezwstydne, słońce działające jak narkotyk". Coś z tego...
Jeśli wybieracie się na nocną imprezę, lepiej ugotujcie poprzedniego dnia gar takiej zupy. Nie pożałujecie - wszak to pokarm królów.
Małe rybki, sriracha, domowe wędliny i fermentacja wszystkiego i do wszystkiego - to między innymi pod ich znakiem ma upływać smakoszom rok 2016. Jakie trendy wieszczą kulinarni eksperci? I które z...
Co prawda bieługi u nas nie ma, ale i tak całkiem dobrze sobie radzimy.
Kawior zawsze spełniał wszystkie wymogi idealnego obiektu pożądania - było go mało, kosztował krocie i pochodził z kraju, którego się wszyscy bali. Od 200 lat nic się nie zmieniło.
Wrażenie, że dawniej Polacy byli szczególnie mięsożerni, wynika z kontrastu między postem i karnawałem. Świętując, nadrabiano brak mięsa przez większość roku - mówi dr hab. Jarosław Dumanowski,...
Parc de la Villette to miejsce, gdzie paryżanie z upodobaniem spędzają wolny czas. Mieści się tu Cité des Sciences et de l'Industrie, muzeum techniki i przemysłu otwarte w 1986 r., które co roku...
Niby jestem we Włoszech, a wszyscy dookoła mówią po niemiecku. Niby piją espresso na ?jednej nóżce?, ale w sekcji deserów w restauracji jest i wypełniony jabłkami strudel, i Kaiserschmarrn, czyli...
Obok karpia na stołach królowały szczupaki i wiślane łososie. Obok nich modny dzisiaj jarmuż, egzotyczne limonki i odkrywany na powrót topinambur. To, co pojawiało się na staropolskich wigiliach,...
Patronka Alzacji może pomóc na ból głowy. Nie wiadomo, czy dotyczy to również dolegliwości po nadmiarze miejscowego Pinot Gris, ale cóż szkodzi spróbować.
Rozmiar ma znaczenie. Kształt - nie mniejsze. Przynajmniej tak twierdzą producenci kieliszków do wina. Czy mają rację?
Wchodzisz do internetu, znajdujesz przepis na pomidorową i wpisujesz pod nim swój komentarz. O matce autora przepisu - że się puszczała. O pomidorach - że z Izraela. (Przypadek? - Nie sądzę). Gotować...
W pewnym akwitańskim miasteczku raz do roku organizowany jest konkurs na największego łgarza. Ciekawe, czy zawodnicy zmyślają na trzeźwo, czy też zwilżają usta winem z miejscowej apelacji Buzet?
Ludwig van Beethoven rozpoczynał dzień od kubka kawy zaparzonej z dokładnie 60 ziaren. Richard Strauss - od jajecznicy z trzech jajek i porcji dżemu domowej roboty. Poranne kulinarne rytuały...
Gdzie jeść, by się nie zawieść? W tym chcą pomóc autorzy przewodnika kulinarnego Gault et Milllau. Drugie wydanie jego polskiej edycji właśnie trafiło do rąk głodnych turystów.
Gotowania uczyłam się ze starej książki kucharskiej. Umiem przyrządzić zrazy bez przyprawy do zrazów. Winegret robię z octu i oliwy, bez proszku "sos sałatkowy francuski". A dlaczego się tak męczę?
Jeśli zdarzyło nam się jeść w samolocie coś zabranego przez nas ?z ziemi?, może się to wydać zaskakująco ubogie w smak.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.