Jeśli masz w domu składniki na ciastka kokosowe, zrobisz też peeling, balsam do ciała i pastę do zębów
To wino jest hołdem dla żeglarzy, którzy z małego królestwa na Półwyspie Iberyjskim uczynili imperium. I hołdem dla genialnego Żyda z Poznania
Czym dla Krakowa obwarzanek, tym dla Lublina cebularz. W niewielkim chlebowym placku z cebulą zapisana jest historia ludzi, którzy zamieszkiwali niegdyś to miasto
W jednej z sal Castello di Oliveto, renesansowego zamku o bujnej historii, jest inskrypcja upamiętniająca wizytę papieża Pawła III w 1541 r. Może przybył tam ze swoim "sommelierem"?
Mogłoby dojść albo do łamania kołem, albo kucharz poniósłby nagłą śmierć od topora.
"In dubio prosecco" - mawiał Hellmuth Karasek, zmarły przed rokiem słynny krytyk literacki, znany z telewizyjnych debat z Marcelem Reich-Ranickim. My nie rozstrzygamy wątpliwości, lecz podążamy...
Niektóre przypominają puszyste pompony, inne - pomalowane na pastelowo stiuki. A co najlepsze, nadają się do garnka i na patelnię!
Żyjesz na gotowym jedzeniu z puszek, ze słoików i z torebek, słodkich napojach oraz dziwnych ciepłych kanapkach z mięsem, które dostajesz minutę po zamówieniu? I zastanawiasz się, dlaczego nie udało...
Miasteczko Redondo ma frapujące logo: ogromny gliniany dzban, przy którym lata pszczoła, a na szczycie naczynia widnieje charakterystyczna torre sineira, czyli dzwonnica z miejscowego XIV-wiecznego...
Kilka lat temu na czasie były słowa "sezonowo" i "lokalnie", teraz na topie jest zdobycie sprawności ogrodnika
Uwaga, szokująca teza: możesz go sobie zrobić sam. Będzie to wymagało trochę wprawy, ale jest łatwiejsze niż dobre domowe sushi. A jak się rozpędzisz, to niedługo będziesz własnoręcznie wypiekać bułki
Uważamy je za nasze danie. Niestety, tak samo myślą Niemcy i Francuzi. Oraz Włosi
Media, politycy, Kościół, sąsiadka, facet z warsztatu, który zmieniał nam opony na letnie, kasjerka w dyskoncie, bo na pewno zbiera te grosiki - wszyscy robią cię w jajo
Francisco Goya mawiał, że miał trzech mistrzów: Velázqueza, Rembrandta i naturę. Wino z Carineny podobnie - jego mistrzowie to winogrodnik, winiarz i natura. Ta ostatnia, z ubogą skalistą ziemią i...
Macerowane w owocach z nalewek, macerowane w cydrze, dojrzewające przez długie miesiące, inkrustowane pleśnią. I drapcie się w berety, bracia serowarzy znad Sekwany
Co smażalnia, to "świeża rybka z porannego połowu". Nie bądź frajerem. Ten połów może był rano, ale niekoniecznie dziś
Lekcja pieczenia apfelstrudla była specyficznym doświadczeniem. Wielkie mi halo. Ale Wiedeń super
Łagodne wzgórza pokryte winoroślą, spalone słońcem pejzaże z gajami oliwnymi i dębami korkowymi. Biel domów w miasteczkach. To Alentejo, gdzie cisza południowej sjesty najlepiej współbrzmi z wybornym...
Rewolucję francuską wywołał głód, a zakończyła restauracja. Nie chodzi o powrót Burbonów do władzy. Chodzi o początek nowoczesnej francuskiej gastronomii
Jeśli kręci nas to, co jest na talerzu, warto zainteresować się, jak to coś powstaje.
Jeśli wchodzisz gdzieś, jest pora lunchu, a na sali nie ma psa z kulawą nogą, to lepiej szybko wyjdź
Oncle Hansi na biskwitach, czekoladkach i konfiturach. Sielskie alzackie motywy słynnego rysownika to dziś nieodłączny element alzackiego turystycznego marketingu. Ale też wyraz narodowej tożsamości....
Kulinarny bilans Brexitu: kuchnia europejska da radę bez cheddarów i rostbefu. Za to kuchnia brytyjska długo nie pociągnie bez włoskiej oliwy, francuskiego wina i polskich kucharzy
Konkwistador Pedro de Valdivia w październiku 1540 r. oficjalnie objął w posiadanie prowincję Nowa Estremadura, jak ją nazwał na cześć swoich stron ojczystych. Z tych stron pochodziła również jego...
We współczesnej kuchni wszystko można odmierzyć, zważyć i się uda. Z ogniem tak nie jest
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.