Choć umami, piąty smak, nadal wiele osób dziwi i zaskakuje, to na scenie pojawił się już jego następca. Do gry wchodzi bowiem szósty smak.
Poczujesz go, gdy do ust włożysz dojrzałego pomidora. I dokładnie pogryziesz - trzydzieści razy. Na początku język wychwyci kwaskowatość połączoną ze słodyczą, które szybko przeminą. Potem pojawi się...
Jakie zmysły potrzebne są do delektowania się winem? Najpierw wzrok, potem węch, aż wreszcie smak.
Z jednej strony - lazurowe, ciepłe Morze Śródziemne. Gdzie indziej - wysokie, niedostępne góry, zielone równiny i pustynie. Do tego burzliwa, zawiła historia, wpływy obcych nacji i różnych tradycji....
Badania niemal 500 tys. Chińczyków sugerują, że regularne jedzenie ostrych potraw może zmniejszać ryzyko przedwczesnego zgonu.
Pamiętajmy o nich, póki wypełniają stragany.
Talca to taka chilijska Filadelfia.Tu podpisano w 1818 r. deklarację niepodległości Chile.
Niektórzy uważają, że dzieci najchętniej jadłyby makaron z sosem pomidorowym. Ale nawet taki sos można zrobić w ciekawy sposób
Mam już 921 książek kucharskich, a po tym weekendzie prawdopodobnie będę miała ich jeszcze więcej
Jest scena, która wraca w kolejnych odcinkach prawniczego serialu ?W garniturach? - dwóch głównych bohaterów, prawników (stąd garnitury), wyskakuje na chwilę z biura, aby kupić sprzedawane ze...
Lecicie w te wakacje do Nowego Jorku? Oto pięć sprawdzonych miejsc, gdzie można przekąsić coś dobrego
W pełnym biegu wyskoczyłem na kilka dni do Hiszpanii w poszukiwaniu inspiracji.
Mleko migdałowe, szafran i figi, kandyzowane fiołki i zasalane krewetki. Życie wielkiego mistrza krzyżackiego zapewne nie było lekkie, ale momentami musiało być całkiem smaczne
O ile pasty kanapkowe - zwłaszcza te serwowane w przedszkolu - długo były dla mnie zmorą, o tyle do tej jednej jedynej miałam od zawsze wielką słabość. Awanturka. Solidna, pieprzna, domowa.
Jurgen czyści kuter z rdzy. Szykuje łódź na jutro. Dziwne, przecież na szproty już więcej nie popłynie. Problem się zrobił z tą rybką, odkąd wkroczyła do polityki. A oni tu je łowili od 4 tys. lat
Tysiąc i jeden smaków
Najlepsze cydry są robione raz do roku jak wino. Powinno się do nich użyć soku tłoczonego z dojrzałych jabłek tuż po zebraniu. Cydr z koncentratu nigdy nie będzie miał tak autentycznego smaku i...
Kilka tygodni temu w Londynie odbyła się ceremonia wręczenia nagród sponsorowanych przez San Pellegrino "The World's 50 Best Restaurants" - pięćdziesiątka najlepszych restauracji świata.
W czasach prekolumbijskich na amerykańskich kontynentach winorośl nie rosła, więc i tubylcy wina nie znali. Zamieszkujący Chile Araukanie mówią na siebie Mapuche, czyli Ludzie Ziemi. Dziś żyją w...
Ciasto z jaj, cukru i masła nalewane na drewniany wałek i pieczone nad ogniskiem niczym jagnię na rożnie. Nie, nie mówię o polskim sękaczu, ale o jego bliźniaku, przysmaku z Tyrolu w Austrii
Dla człowieka opętanego gastronomią długi weekend to idealna okazja, by poszukać nowych kulinarnych inspiracji.
Można z nim gotować. A czasem warto też dodać je do jedzenia
Im jesteśmy starsi, w tym mniejszym stopniu nasz wygląd (i samopoczucie) determinują geny, a w większym - styl życia i dieta.
Tuż przed majówką nagle pojawiła się informacja: "Sezon szparagowy rozpoczęty na dobre!". Wieść rozchodzi się szybko ("Kup mi, proszę, dwa pęczki", "Jadę po szparagi - kogo zabrać?"). Wiadomo, że te...
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.