Co roku specjalistyczne firmy i branżowe media starają się odgadnąć, co będzie gorące w świecie kuchni
W czasach, gdy jedzenie stało się kluczowym tematem, warto przypomnieć o zaletach mówienia o kuchni bez egzaltacji i nieznośnego filozofowania. O książce "Piąty smak" Łukasza Modelskiego pisze...
Piemont. Dla każdego coś dobrego. Dla narciarzy to Via Lattea, dla pielgrzymów - Całun Turyński, dla miłośników motoryzacji - turyńskie Museo dell'Automobile, dla historyków - kraina, skąd wyszły...
Dorośli lubią myśleć, że wiedzą, co jest najlepsze dla ich dzieci. Dlaczego więc w restauracjach zamawiają dla nich to, czego sami nie chcieliby zjeść?
Jedzenie karczochów nie ma większego sensu. Prędzej człowiek zgłodnieje, niż się naje. Ale choć raz warto z karczochami się zmierzyć
Jedzenie to ostatnia rzecz, która powinna nas narażać na społeczny ostracyzm. Czasem jednak naraża.
W świecie, w którym filozofów zastąpili kucharze i dietetycy, rośnie grupa osób świadomych tego, że jedzenie to deklaracja światopoglądowa.
Heston Blumenthal ze słynnej restauracji Fat Duck w Wielkiej Brytanii uważa, że nie można nikogo nauczyć kreatywności. Czym zatem jest kreatywność i jak się objawia w kuchni?
Rzymianie nazwali ten region Campania, co Gallowie przerobili na Champagne. Jeszcze 300 lat temu ta nazwa była jak każda inna, a o szampanie nikt nie słyszał. A dziś czyż jest jakiś bardziej...
Gdyby walentynkową ucztę przygotowywali starożytni Rzymianie, zamiast ostryg na stole pojawiłaby się zapewne miska rukoli
Jeśli nic innego tego wcześniej nie uczyni, to humus w końcu zjednoczy Jerozolimę
Wielu być może kojarzy René Redzepiego, ale chyba nie wszyscy wiedzą, na czym polega jego fenomen, dlaczego zmienił światową gastronomię i stał się ikoną współczesnej kuchni.
Czy wiecie, dlaczego nie warto kłaść ostryg na lodzie? I dlaczego nie warto pić wody z ostrygowej muszli?
Coś drobnego do chrupania i przekąszania przydaje się zawsze. Do przygotowania zdrowych chipsów możesz użyć także buraków i pietruszki
W znanej powieści Sienkiewicza "Rodzina Połanieckich" Bukacki obwieszcza Połanieckiemu, że wyjeżdża do Italii. "W czym ci pomogą Włochy?" - pyta Połaniecki. "W czym mi pomogą? Bo tam mam słońce,...
Trendy. To śmieszne sformułowanie odnosi się do zachowań, upodobań, stylu, mody, prób, wytycznych, wizjonerstwa, pragnień. Coś jest lub może być trendy, ale czasami, niestety, nie jest przepisem na...
O czym śni wielu polskich gimnazjalistów? O kulinarnej sławie. Polska miłość do celebrowania kulinariów będzie w 2015 r. jeszcze większa niż do tej pory
W ubiegłym roku zużycie czekolady o 70 tys. ton przewyższyło zbiory ziaren kakaowca. A do 2020 r. różnica ta może wzrosnąć do 2 mln ton!
Przy stołach zdarzało mi się prosić o wodę mineralną, sól czy herbatę. Nigdy nie musiałam pytać o wino - w Gruzji jest na stole zawsze
Pieczone w całości jabłka pachnące cynamonem i waniliowym cukrem, z kremowym koglem-moglem. To dla mnie ambrozja
Co muszą poprawić polskie restauracje? Kawę. Świetne restauracje podają zupełnie nieciekawą kawę. I skrócić czas oczekiwania na kolejne dania
Gdy jestem w nowym, nieznanym mi kraju, zamiast pędzić do muzeów i zaliczać po kolei atrakcje turystyczne, rozglądam się za targami. Z samego rana wyruszam na bazarkowy rekonesans - to jeden z...
Ponad dwadzieścia różnorodnych lokali, trzydaniowe menu, jeden weekend i jedna cena: 39 zł. Tak najkrócej można opisać Warsaw Restaurant Weekend, którego pierwsza edycja odbędzie się w ten weekend
Są produkty, które wymagają zabiegów upiększających, zanim się znajdą na talerzu
Czy wiecie, że jeden pomidor zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C? Tym razem pomidory grają główną rolę w przekąsce inspirowanej przystawką z Włoch. Pszenne pieczywo zastąpiłam...
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.