Kalifornijskie wina zyskały sławę po paryskiej degustacji ?Judgment of Paris?, kiedy w ciemno porównywano je z francuskimi. I wygrały rywalizację.
Finał Ligi Europy na Stadionie Narodowym był dla mnie wielkim przeżyciem. Po raz pierwszy zabrałem pięcioletniego syna na mecz, i to od razu takiej rangi. Do tego doszły emocje patriotyczne:...
Przyjęło się, że powodem do dumy i radości jest ?taaaka ryba?! Ale małe też może być smaczne. Sardynki, szprotki czy wracające do łask szefów kuchni stynki na pewno zasługują na uwagę.
Choć w ostatnich latach produktem eksportowym Skanii jest Kurt Wallander, to południe Szwecji warto odwiedzić, podążając tropem nie tylko prowincjonalnego policjanta, lecz także lokalnych smaków
Mnóstwo młodych ludzi w ostatnich czasach zaraziło się gotowaniem. Warto więc zwrócić uwagę na kilka najważniejszych kwestii w drodze do rozwoju, zdobywania wiedzy i osiągania sukcesów.
Koniczyna do risotta, pokrzywa do koktajlu, lebioda do bułeczek. Jedliście kiedyś chwasty? Nie? To spróbujcie. Oto siedem polnych roślin, które warto zabrać z łąki do kuchni. Smacznego!
To najbardziej znany specjał kuchni gruzińskiej. Ale wcale nie najprostszy do zjedzenia
Do Logrono, stolicy regionu La Rioja, miłośnik dobrego wina powinien się wybrać w dzień św. Mateusza (San Mateo), obchodzony jako święto miasta i wina, w przedostatnim tygodniu września. Ale również...
Ostatnio odwiedził mnie dobry znajomy - Xawery Wolski, polski artysta, rzeźbiarz, na co dzień mieszkający w Meksyku. Poznaliśmy się kilka lat temu, niedługo po odwiedzeniu mojego Atelier przez...
Przez kilka miesięcy trwania Expo 2015 w Mediolanie Polska będzie kusić tym, czym kusić najlepiej - dobrym jedzeniem.
W Chile raczej niemożliwe byłoby powiedzenie: "Jak kraj długi i szeroki". Raczej: "Jak kraj długi i chudy" - to określenie poety noblisty Pabla Nerudy - rozciąga się w Chile najdłuższy na ziemi...
Gotują biolodzy molekularni, szefowie kuchni, architekci, rzeźbiarze, ceramicy, eksperci od zapachów i dźwięków
Widziałam, jak król oliwy cierpi z powodu plag, które zdziesiątkowały jego umbryjskie gaje oliwne
Żyjemy w czasach nadgorliwości i politycznych skrępowań, a to oznacza, że rozsądek idzie precz. Las ma rosnąć sam, dziczeć, zarastać.
Jak pisał John Maxwell Coetzee, poza Mandelą chyba najbardziej znany na świecie Południowoafrykańczyk: Wieczne niespełnienie to podstawa życia. Spełnienie nie daje pełni. Tylko kamienie niczego nie...
Kuchnia brytyjska - stereotypowo - nie cieszy się zbyt dobrą prasą. Bo niesmaczna, nieciekawa, do bólu nudna.
W moim kalendarzu natury wiosna, a w zasadzie przedwiośnie, to najbardziej wymagająca pora roku
Ile kosztuje doskonałość? Niecałą złotówkę - tyle co jajko. Nie ma produktu, który dawałby się równie wszechstronnie wykorzystać w kuchni, a podawany samodzielnie zostawiał takie pole do popisu
Coraz częściej kupujemy dizajnerskie gadżety do kuchni tylko dlatego, że nam się podobają. Można jednak pogodzić piękno z przydatnością.
"Wjechaliśmy do tej płaskiej, winnej krainy, a wielkie połacie winorośli przetaczały się łagodnie aż do ciemniejących wzgórz" - pisał Ernest Hemingway w reportażu "Niebezpieczne lato". A Hemingway,...
Hm. Czekaliśmy, czekaliśmy i się doczekaliśmy. Ukazał się przewodnik Michelina "Main Cities of Europe 2015". Dla wielu, którzy spodziewali się wysypu gwiazdek w Polsce, był to na pewno dzień pełen...
Jakie francuskie potrawy są najbliższe zawodowym kucharzom z Polski? Królik, kaczka, pularda, croissant
Kuchnia francuska wydaje się ostatnio nieco zapomniana. Dlaczego?
Aromat fiołków, czarnej porzeczki, z domieszką lukrecji i pieprzową nutą.
26 lutego 2015 roku Skandynawia doczekała się swojego przewodnika Michelin Guide Nordic Cities, który ukazuje najlepsze restauracje w tej części Europy. Obszar, który nigdy wcześniej nie był...
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.