Owszem, może. Ziemniaki należą do rodziny roślin psiankowatych (tak jak np. pomidory), a to oznacza, że zawierają solaninę, która jest toksyczna dla ludzi. Oczywiście w dojrzałych bulwach jej nie ma – znajduje się ona w pędach, łodydze i liściach. Zawierają ją także kiełkujące ziemniaki.
Jeśli pędy są ledwo widoczne, możemy bulwy starannie z nich oczyścić, wykrawając miejsca, z których zaczęły wyrastać, ale samo ułamanie pędów dla osoby o wrażliwym układzie pokarmowym nie wystarczy. Taki obiad może spowodować zatrucie pokarmowe.
Wszystkie komentarze
A smażone zielone pomidory? Albo pikle z zielonych pomidorów?
Zielone pomidory nalezy zasolic (lyzka soli na kg poszatkowanych pomidorow) i zostawic na dobe. Odcedzic. Wtedy solanina sie uwalnia i ucieka. I takie zielone pomidory sa bezpieczne.nie wiem czy tak samo z ziemniakami...
Uwielbiam placki kartoflane