Pod moim wykładem o statystyce na TEDxie jeden z komentarzy brzmiał: „Widać, że tłuszcz zalał ci mózg”. Nie wiem, w którym wszechświecie takie zdanie jest tożsame z: „Mam inny pogląd na ten temat”.
Z Janiną Bąk, autorką bloga JaninaDaily.com, rozmawia Joanna Kmiecicka.
W numerze także:
Alkohol bywa schronieniem
Zwykle myśli się o alkoholu jako o niszczycielu. Natomiast w przeżyciach osoby, która ma problem, często odgrywa on rolę wybawiciela. Albo wręcz jedynego przyjaciela. Należę do grupy psychoterapeutów, dla których ważniejsze od ilości i częstotliwości wypijanego alkoholu jest to, jaką funkcję on pełni. Jeśli ktoś by miał ochotę przyjrzeć się swojemu piciu, proponowałbym, żeby z jednej strony odpowiedział sobie na pytanie: „Ile i jak często?”, a z drugiej – żeby zbadał uważnie, po co pije. W jakich okolicznościach sięga po alkohol? Co to poprzedza? Z Bożeną Maciek-Haściło rozmawia Agnieszka Jucewicz.
Wykończy nas skrolowanie
Jeśli ostatnią rzeczą wieczorem i pierwszą rzeczą rano jest rzut oka na ekran telefonu, bardzo możliwe, że stresujesz się przez całą dobę. Nawet wtedy, kiedy śpisz. Irytujesz się, kiedy w domu wczasowym nie ma wi-fi? Zdarza ci się czuć „fantomowe” wibracje telefonu? To przejaw kultury stałej gotowości.
Tekst Ireny Cieślińskiej.
Krótka przerwa
Wielu młodych aktorów dość szybko dotyka syndrom wypalenia, a po kilku latach można o nich przeczytać: „20 lat temu grali w tym i w tym, co się dzieje z nimi dziś?”. Nie chcę być bohaterką takiego artykułu. Z Chloë Grace Moretz, 22-letnią aktorką, odtwórczynią blisko 60 ról, rozmawia Magdalena Maksimiuk.
Na tropie kosmetycznych kłamstewek
Odkryłam, że drogi kosmetyk wcale nie znaczy lepszy. Co więcej, skład tych luksusowych często jest znacznie gorszy od tych, które znajdziemy w supermarkecie.
Z Beatrice Mautino, włoską biotechnolożką, ekspertką od chemii kosmetycznej, autorką książki „Bez parabenów. Jak bronić się przed kosmetycznymi oszustwami i mądrze dbać o urodę”, rozmawia Rita Osicka.
Kuchnia. Sztuka podróżowania odc. 1. Tokio Moniki Brodki
W tanich barach szybkiej obsługi zajadam się moim ulubionym kitsune udon. To zupa z grubymi pszennymi kluskami i słodkim, soczystym marynowanym tofu oraz dymką. Co ciekawe, równie dobry udon można zjeść w Krakowie w Ka Udon Barze obok dworca.
Skandynawia już nas kocha
Kiedy powiedziałam mojej pierwszej pani technolog, że zrobimy kosmetyki zupełnie naturalne – takie, które będą mogły zdobyć międzynarodowy certyfikat, a do tego cudowne w używaniu – ona powiedziała: „Pani Magdo, pani chyba zwariowała! Tu nie wystarczy dodać do siebie maseł i pomieszać”.
Z Magdaleną Hajduk, prezeską firmy Naturativ, rozmawia Aga Kozak.
Ojcem być
To wspaniałe, że czytamy porady tatusiów, którzy znakomicie radzą sobie z dziećmi. Niestety, u nas tak to nie wygląda. Ewidentnie coś robimy nie tak. Z Błażejem Staryszakiem, ojcem M. (7 lat), i Krzysztofem Wiśniewskim, ojcem Starszego Syna (6 lat) i Młodszego (3 lata), członkami zespołu Teatru Improwizowanego „Klancyk” i twórcami profilu „Tata nie ma siły”, rozmawia Michał Nogaś.
Tygodnik "Wysokie Obcasy" w sobotę 6 lipca w "Gazecie Wyborczej", wraz z dodatkiem "Nasza Europa".
Wszystkie komentarze