UNESCO zalicza kuchnie siedmiu krajów Południa: Grecji, Cypru, Włoch, Hiszpanii, Chorwacji, Maroka i Portugalii do tzw. niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Ten fakt odzwierciedla kluczowe znaczenie kuchni śródziemnomorskiej dla dobrego zdrowia i samopoczucia mieszkańców państw regionu. Cytując słowa komitetu UNESCO: „W diecie śródziemnomorskiej podkreśla się wartość gościnności, dobrych stosunków sąsiedzkich, dialogu międzykulturowego i kreatywności, a także stylu życia bazującego na szacunku dla różnorodności”.
W latach 50. XX w. amerykański naukowiec Ancel Keys po raz pierwszy zwrócił uwagę na fakt, że tradycyjna kuchnia grecka (lub kreteńska) może chronić przed chorobami serca. Przeprowadzone przez niego badanie Seven Countries Study, którym objął siedem państw, wykazało, że Kreteńczycy żyją dłużej niż przedstawiciele pozostałych populacji i że odsetek zapadalności na choroby serca jest wśród nich bardzo niski. Naukowiec połączył te pozytywne zjawiska właśnie z lokalnym sposobem odżywiania. Od czasu ogłoszenia tych przełomowych wyników nieprzerwanie prowadzone są badania nad korzyściami zdrowotnymi, jakie niosą zarówno kuchnia kreteńska, jak i inne kuchnie śródziemnomorskie.
Choć kuchnie krajów basenu Morza Śródziemnego dzieli wiele, to jednak wiele też łączy – we wszystkich znajdziemy następujące elementy sprzyjające zdrowiu:
*oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia jako podstawowy rodzaj tłuszczu w diecie;
*świeże warzywa, zwłaszcza zielone warzywa liściaste, pomidory, cebulę i czosnek;
*świeże albo suszone zioła i przyprawy;
*warzywa strączkowe;
*orzechy;
*umiarkowanie niskie spożycie mięsa oraz umiarkowane spożycie jaj i nabiału;
*niewielkie spożycie alkoholu.
Nadciśnienie, wysoki cholesterol, problemy z wagą,... na te i wiele innych dolegliwości jest jedna odpowiedź - Dieta Śródziemnomorska. Dodatek specjalny w czwartek 6 czerwca w "Gazecie Wyborczej"
Materiał promocyjny
Materiał promocyjny
Wszystkie komentarze