Fot. Małgorzata Minta
Roladki z grillowanej cukinii
Cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna, zawiera witaminy z grupy B, PP oraz prowitaminę A. Łączę ją z ricottą - włoskim, delikatnym w smaku serem uzyskiwanym z serwatki.
4 małe (20 cm) cukinie umyj, pokrój wzdłuż na cieniutkie plastry. Ułóż je na durszlaku, posól, odstaw na 5 minut, opłucz i osusz ręcznikiem. Plastry posmaruj oliwą, układaj na tacce na grillu i smaż z obu stron, aż staną się miękkie i złote. Odstaw do ostudzenia. 250 g ricotty wymieszaj z 4 czubatymi łyżkami posiekanych świeżych ziół: mięty, pietruszki, szczypiorku, tymianku i bazylii. Dopraw solą i pieprzem, wstaw do lodówki, by nadzienie stężało. Na jednym końcu plastra cukinii ułóż czubatą łyżeczkę nadzienia i zawiń plaster w roladkę. Ułóż na półmisku. Przed podaniem skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Wszystkie komentarze