W czwartek 7 czerwca do całego nakładu "Gazety Wyborczej" dołączony zostanie dodatek "Dieta na wrażliwy brzuch".

"Badania pokazują, że około 30 proc. osób dorosłych ma problemy związane z zaburzeniami trawienia. Są to bóle brzucha, przelewanie się w jelitach, wzdęcia, biegunki, zaparcia lub zgaga" - mówi dietetyk Hanna Stolińska - Fiedorowicz w rozmowie z dziennikarką "Wyborczej" Margit Kossobudzką. Przyczyn problemów gastrycznych może być wiele: stres, pospieszne i nieregularne jedzenie, duże ilości słodyczy, zaburzenia mikrobioty jelitowej czy używki.


W dodatku napiszemy co jeść, a czego unikać gdy cierpimy często z powodu bólu brzucha czy zaparć. Opiszemy dietę FODMAP - na czym polega i co kryje się pod jej nazwą, a lekarz wyjaśni kiedy biegunka wywołana stresem nie powinna nas martwić, a kiedy jest sygnałem, że z naszym organizmem dzieje się coś niedobrego.

W dodatku przeczytasz również:

  • Czym jest zespół SIBO?
  • Jak nasz układ trawi jedzenie?
  • Objawy towarzyszące refluksowi i zgadze
  • Jak działają bakterie w brzuchu?

Dodatek "Dieta na wrażliwy brzuch" w czwartek 7 czerwca z "Gazetą Wyborczą".

Komentarze