Nie ma co udawać. Kalorie, tłuszcz i cukier, czyli samo zło zwyciężą. Ale co tam. Niech żyje tłusty czwartek. Także ten wegański.

Wielkie mi halo. Po co to zamieszanie, i w dodatku tak co roku. Ot, po prostu zwykłe ciasto drożdżowe z mąki pszennej. Trochę spłaszczone, okrągłe. Powinno się zmieścić w dłoni.

W wielkość samej dłoni nie wnikamy. W tym przypadku to nie nasz problem. Ale dla niektórych może być to zaletą. Zwłaszcza w tłusty czwartek. 

Tłusty czwartek 2024

TUTAJ ZOBACZYSZ WIDEO!

I teraz dwa istotne szczegóły. Co w środku i co na zewnątrz.

W tych kwestiach obowiązuje zasada: hulaj dusza, piekła nie ma. Nie dajmy się zamknąć w stereotypach i konwenansach. W środku może być, co chcesz, co lubisz, co kochasz i od czego jesteś uzależniona lub uzależniony. Proszę państwa przed nami pączek, pączuś, pączunio...

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Więcej
    Komentarze
    W tym roku pączki będą drogie, z samego rana do każdego punktu sprzedaży zawita Donald Tusk, który w ramach akcji "Fur Deutschland" będzie podnosił ceny. Ponadto wielu pączkowielbicieli spotka rozczarowanie, gdyż tenże Donald przy okazji podnoszenia cen złośliwie wyżera pączkowe nadzienie.
    @karamusstafa
    Aleś się postarał! Miał być Tłusty Czwartek, a wyszedł Smutny Czwartek.
    już oceniałe(a)ś
    5
    1
    Czy weganie mogą jeść drożdże? Przecież to grzyby, a nie rośliny.
    @a_usher
    Masz rację, że wiele osób błędnie zalicza grzyby do roślin. Jestem weganką i jem rośliny i grzyby oraz nie jem zwierząt. Decyzji odnośnie innych królestw nie podjęłam. :)
    już oceniałe(a)ś
    11
    1
    @Szafirowlosa
    Czym zastępujesz niezbędne substancje w sposób naturalny pobierane z pokarmu pochodzenia zwierzęcego? Przyczyniasz się do niszczenia własnego kraju przez przemysł chemiczny czy do niszczenia krajów egzotycznych przez wycinkę tropikalnych lasów deszczowych pod plantacje?
    już oceniałe(a)ś
    6
    16
    @a_usher
    Chciałbyś, żebyśmy przemysłem chemicznym niszczyli własny kraj ;) ale skoro jesteśmy w temacie, polecam poczytać o tym, jak przemysłowa hodowla zwierząt niszczy okolicę. Ścieki, smród, choroby - te sprawy, nie wspominając już nawet o kwestii ilości plonów rolnych.
    już oceniałe(a)ś
    12
    0
    @a_usher
    Wymień choć jedną taką substancję.
    już oceniałe(a)ś
    2
    0
    A ja postanowiłam zrobić niespodziankę i kupiłam najpyszniejsze jagodzianki z Olsztynka i zaniosę je jutro do pracy. Taki trochę inny będzie ten tłusty czwartek.
    Dodam, że jedną jagodziankę już dziś zjadłam. Nie wytrzymałam, niestety:).
    @LIWA2018
    Tak samo gluten i cukier.
    już oceniałe(a)ś
    2
    1
    @LIWA2018
    Jagodzianki z Olsztynka najlepsze... ale tylko gdy w lesie są jagody!
    już oceniałe(a)ś
    3
    0
    @LIWA2018
    Jagódki spod śniegu wybierał reniferek?
    już oceniałe(a)ś
    5
    1
    Żadne co tam! Jeden pączek to około 350kcal, zawiera przeciętnie 16g cukru.
    Głównymi składnikami jest mąka pszenna, tłuszcz i cukier. 1 g cukru to 4 kcal! Cukier nie krzepi, lecz tuczy. Co gorsza cukier uzależnia - tak samo jak alkohol i palenie.
    Cukier nie tylko uzależnia i tuczy - cukier sprzyja rozwojowi chorób serca, miażdżycy, cukrzycy typu 2, powstawaniu nowotworów. ale również depresji, próchnicy zębów, trądzika etc.
    Statystyczny Polak spożywa rocznie ponad 50 kg czystego cukru! Uzależnienie cukrowe - dla 91% Polaków słodycze to stały element codziennej diety! Już dzieci spożywają w Polsce około 90 gramów cukru dziennie - najwięcej w Europie.
    @style
    Patologia oszczędza na wartościowej żywności, dopycha pustymi kaloriami.
    już oceniałe(a)ś
    3
    2
    @tymo
    Może jednak niedostatek. Nie patologia.
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    @aldonaurszula
    Może jednak patologia. Mój znajomy zarabia kilkukrotność średniej krajowej, a dziecku daje chrupki kukurydziane i żelki, bo nie potrafi żadnych reguł wprowadzić. Jak mu się chce, to dobrze ugotuje, ale czasem jest zmęczony i jedzą frytki z paczki. Mogliby ziemniaki albo kaszę z jakimś ogórkiem na zagrychę, no ale frytki są takie "luksusowe", prawie jak z makdonalda
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Dawniej tłuszcz był najbardziej pożądanym składnikiem pożywienia , bo był drogi i niedostępny dla biednych. Przed wojną słonina była w cenie mięsa, bo bez mięsa można było się obyć, a kawałek słoniny był potrzebny do okraszenia pożywienia. Biedniejsze gospodynie nie dawały smalcu na patelnię przy smażeniu, lecz tylko przy każdym naleśniku przecierały patelnię kawałkiem słoniny. Masło było rarytasem świątecznym. Wtedy pączek, im bardziej tłusty, tym był smaczniejszy i zdrowszy (bo w tłuszczu rozpuszczają się witaminy A, D i E).
    @wielkopolanin59
    Przecież nikt nie smaży naleśników w głębokim tłuszczu. Zwłaszcza w smalcu, naleśniki cuchnące świnią nie są smaczne.
    już oceniałe(a)ś
    7
    0
    @wielkopolanin59
    To nie z biedy „tylko przecierały patelnię kawałkiem słoniny”; tak się smaży naleśniki - na dobrze rozgrzanej patelni, a nie w kałuży tłuszczu :)
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    @tymo
    Moja mama smaży. Ciągle mnie opieprza, że przeze mnie się patelnia niszczy, a to ona ją nagrzewa do zbyt wysokich temperatur i potem musi walić pół butelki oleju, żeby nie przywierało. I potem biadoli, że musi brać leki na cholesterol xD
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Cukier samo zło? Mózg by się nie zgodził, skoro napędzany jest cukrem. :)
    @Szafirowlosa
    Cukry są różne. Niektórych ludzie w ogóle nie trawią.
    już oceniałe(a)ś
    3
    0
    @a_usher
    Wiem, że mózg potrzebuje glukozy a nie lukru. Odezwałam się, bo głodzenie mózgu jest dla mnie zbrodnią.
    już oceniałe(a)ś
    3
    3
    @Szafirowlosa
    Lukier to nie jest nazwa żadnego cukru. Organizmy potrzebują glukozy tylko na bieżące wydatki energetyczne. Ludziom zwykle glukozy wystarcza na jakieś pół godziny, na dłuższą metę lepiej przydaje się trawienie polisacharydów jak skrobia.
    już oceniałe(a)ś
    4
    0
    @Szafirowlosa
    Czary-mary, hokus-pokus, można robić cukier z tłuszczu albo odwrotnie.
    już oceniałe(a)ś
    2
    0
    @Szafirowlosa
    Biały cukier to samo zło, bo nie dostarcza żadnych witamin i minerałów, a jak sobie zużyjesz pół limitu kalorycznego, to potem trudno w pozostałej części upchnąć zapotrzebowanie na wszystko inne. Na dodatek wysoki indeks glikemiczny - strzały cukrowe, które prowadzą do insulinooporności
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Putinowski trol -blf- po kiego to minusowac , zostawic w spokoju niech szczeznie na dnie
    już oceniałe(a)ś
    7
    2
    „Nie to, żeby nie spakowały, jedzone z nieznajomymi, oczywiście” - ech, ten spelling checker ;)
    @Galkoska
    Czytałam dwa razy i też nie wiem, co tam miało być ;) Nie trza było zwalniać korektorek, GW! Poległy pierwsze.
    już oceniałe(a)ś
    0
    0