Kto wyskrobuje resztki z miski do ucierania ciasta? Ja. Czy to szkodzi?

Teoretycznie nie powinno, chyba że zjadamy na surowo ciasto z drożdżami. Te jednokomórkowe grzyby mogą nam zafundować niezłą fermentację w jelitach, a co za tym idzie – wzdęcia, odbijanie się, ból brzucha, nudności.

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała ostatnio oświadczenie, w którym ostrzega przed jedzeniem surowego ciasta. W USA odnotowano bowiem już kilkadziesiąt przypadków zachorowań z powodu bakterii E. coli, która znajdowała się w surowej mące. E. coli może wywołać krwawą biegunkę, a w skrajnych przypadkach – niewydolność nerek.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Monika Tutak-Goll poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze
    "... ale jednak lepiej z wylizywania miski zrezygnować." - nigdy!!! :))
    już oceniałe(a)ś
    4
    0
    bez przesady, surowe ciasto jest jak kogel-mogel, tylko lepsze !
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    Generalnie życie jest niebezpieczne i można od niego umrzeć.
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Amerykańskie dzieci nie mają w genach słowiańskiej szczepionki wojennej...i brakach żywności pod okupacją ruską po wojnie.
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    dzieci ZAWSZE wylizywały miskę po cieście :D ZADNE nie chorowało.
    już oceniałe(a)ś
    0
    0