To do nich należał rok 2023 w kuchniach, gastronomicznym internecie i na kulinarnym rynku księgarskim. Oto osiem osobowości, które warto obserwować. Smacznego!

Michał Korkosz (Rozkoszny)  

Gdyby przyznawano nagrodę na Człowieka Roku Polskich Kulinariów, Michał Korkosz miałby zwycięstwo w kieszeni. Nazwano go Harrym Stylesem i Dawidem Podsiadłą polskich kulinariów, a to z uwagi na to, jak błyskawicznie rozchodziły się wejściówki na spotkania autorskie. Zresztą jego druga książka kucharska, "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują" (wyd. Buchmann), rozchodzi się tak szybko, że drukarnia nie nadąża z dodrukiem.  

Michał Korkosz, bloger i influencer kulinarny znany szerzej jako Rozkoszny, jest ambasadorem polskiej kuchni za granicą. Dwie jego książki, nim miały premiery w Polsce, ukazały się w Stanach nakładem amerykańskich wydawnictw, a Korkosz spędził kilka dni w Nowym Jorku, karmiąc mieszkańców pierogami z wędzonym twarogiem i pieczonym selerem oraz zupą ogórkową. Korkosz gotuje tak, jak gotują młodzi, niebojący się eksperymentów Polki i Polacy. A wielu z nich ośmielił do wejścia do kuchni.  

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Anna Gamdzyk-Chełmińska poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze
    I potem chodzą i się wszędzie fotografują. Jagodzianki dobrze sobie radziły beż tej "reklamy" . Straszny świat z kultem influencerow
    już oceniałe(a)ś
    17
    1
    Przestańcie robić jakiś narodowy fetysz z tego gotowania i jedzenia!

    Upichcenie zdrowego, pełnowartościowego i smacznego posiłku to bułka z masłem tymczasem od lat robi się nam sieczkę z mózgu pseudoambitnymi "zawodami" telewizyjnych kucharzy, kuchnio-blogerów, vlogerów, garkowych śniadaniówek - lansuje się debilny trend, że każdy ma być mistrzem kuchnii, spędzać godziny na siekaniu warzyw i znać 1113 przepisów.
    @pislamabadX
    dokladnie tak ,szanuje twoje zdanie ,cynizm ,arogancja ,próżność
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Niestety coraz trudniej znaleźć profesjonalistę z doswiadczeniem. Lansuje się młodych eksperymentatorów z mediów społecznościowych a w restauracji dno.
    Tylko zdrowe (nieprzetworzone bez pestycydów i innych dodatków) produkty i prostota posiłków z estetycznym wyglądem.
    Ostatnio degustowałam w „Angelo” w Łodzi pysznego karmazyna na warzywach al dente polecam.
    już oceniałe(a)ś
    10
    1
    Zatrudnijcie wreszcie korektora języka polskiego. Może być i stylista...
    już oceniałe(a)ś
    4
    0
    " w podcaście "Z pełnymi ustawi". Razem z nią mlaszczą Aleksandra Kwaśniewska, Małgorzata Foremniak, Joanna Podgórska, Dorota Masłowska, Maciej Stuhr czy Tomasz Stawiszyński."
    Uwiąd
    starczy?
    starczy!

    pudelek! won do budy!
    już oceniałe(a)ś
    4
    0
    Dzieki Maciejowi Nowakowi trzymam linię i nigdy nie jestem głodna.
    @Yokokasta
    Tak! Wystarczy spojrzeć na jego zdjęcie :)
    już oceniałe(a)ś
    7
    0
    @white_lake
    Otóż to :))) Żywy dowód własnej kuchnii
    już oceniałe(a)ś
    5
    0
    są ludzie, dla których przyjemnośći w życiu to tylko jedzenie. Można i tak.
    @Izazdaleka
    Masz sparaliżowanego członka rodziny?
    życzę powodzenia
    już oceniałe(a)ś
    1
    5