Winorośl właściwa (Vitis vinifera) rośnie naturalnie zarówno w Afryce Północnej, jak i w Europie Południowej i Azji Zachodniej – a więc w basenie Morza Śródziemnego.
Uprawiano ją już co najmniej cztery tysiące lat temu, a więc długo przed tym, kiedy Jezus miał przemienić wodę w wino.
Jak pokazują badania genetyczne, dzisiejsze wina europejskie zawdzięczamy udomowieniu winorośli w Azji Zachodniej i jej późniejszemu skrzyżowaniu z dzikimi odmianami rosnącymi w Europie.
Udomowiony podgatunek winorośli (Vitis vinifera sylvestris) ma dziś przeszło pięć tysięcy odmian – zarówno deserowych, jak i uprawianych na wino.
Materiał promocyjny
Materiał promocyjny
Wszystkie komentarze
Naukowcy mają pomysł na ratunek dla winnic... To nawiązanie lepszych kontaktów pomiędzy naukowcami i rolnikami oraz rolnikami i konsumentami wina.
To nawet nie jest poziom gazetki szkolnej, redakcjo.