Osoba na diecie zmagająca się z apetytem na tłuste potrawy najczęściej obwinia swoją słabą wolę. Pyszny smak masła, śmietany lub lodów jest trudny do zapomnienia. Jednak najnowsze badania opublikowane w piśmie „Nature" sugerują, że źródłem naszych apetytów „na tłuste" może być nieznane dotąd połączenie między jelitami a mózgiem.
W Columbia’s Zuckerman Institute naukowcy badający myszy odkryli, że tłuszcz wchodzący do jelit wyzwala sygnał, który biegnie wzdłuż nerwów do mózgu i napędza ochotę na tłuste potrawy.
Materiał promocyjny
Materiał promocyjny
Wszystkie komentarze
ale może na tym zależeć gościom z przemysłu farmaceutycznego, bo to w końcu byłaby 'magiczna pigułka' na odchudzanie, więc nie przekreślałbym tej możliwości ;)
spożywka utuczy, farmacja odchudzi, konsument zapłaci... witaj w nowym wspaniałym świecie
Ale jeżeli zmniejszy się popyt na takie produkty, to i producenci będą brali pod uwagę.
Podobno tak, ale dopiero po małpce
może trzeba przestać produkować wysoko przetworzone pożywienie? uj przecież to chodzi o dochody... kto się będzie bawił w zdrowe mniej przetworzone jak na tym gownie od którego dostajemy raka mozna zarobic