Aby żur kresowy pojawił się na świątecznym stole najpierw musimy zrobić zakwas, który jest podstawą tej wyśmienitej zupy.

Przygotowanie żuru kresowego

Zakwas: Do kamiennego garnuszka wlewamy litr letniej wody, wkładamy 2 niewielkie skórki czerstwego żytniego chleba, 2 skórki chleba razowego oraz łyżeczkę kminku. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni, aby płyn lekko skwaśniał.

Składniki: 500 ml zakwasu na żur, 2 litry wywaru z parzenia białej kiełbasy, 2-3 cebule, 300 g kiełbasy, 250 g wędzonki, 125 ml śmietany 30-36 proc., 1-2 łyżki świeżo startego chrzanu, 2-3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, łyżka majeranku, łyżeczka kminku, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki tłuszczu, sól, pieprz

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Więcej
    Komentarze