Wymaga pracy i cierpliwości, ale smak rekompensuje nasze wysiłki

Pasztet z drobiu

Składniki: 1 kurczak około 1,5 kg, 20 dag chudego surowego boczku, 30 dag słoniny, 5 dag masła, 1 jajko, 1 szklankę śmietany 36-procentowej, 10 łyżek winiaku, 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii lub 2 łyżeczki suszonej, sól, pieprz

Kurczaka myjemy dokładnie, usuwamy resztki piór, zdejmujemy skórę, filetujemy piersi. Filety odkładamy na bok, a resztę mięsa oddzielamy od kości. Część słoniny kroimy w cieniutkie paski, którym wyłożymy naczynie do pieczenia. Paski powinny być na tyle długie, aby wystawały poza brzeg formy. Odebrane od kości mięso kurczaka, boczek i pozostałą słoninę trzykrotnie mielimy, a następnie wkładamy do malaksera, dodajemy jajko, śmietanę, winiak i rozdrabniamy na puszystą, jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Więcej
    Komentarze