Kulebiak, to obok blinów, jedna z najbardziej rozpowszechnionych na Kresach potraw kuchni rosyjskiej. Prawdopodobnie przyrządzano go już w XVI wieku. Dzisiaj kulebiak można znaleźć w jadłospisach pierwszorzędnych restauracji francuskich pod oryginalną nazwą pisaną coulibiac.

Kulebiak z mięsem

Składniki: Ciasto na kulebiak: 1 kg mąki pszennej 50 g drożdży 100 g masła, 50 g cukru, 275 ml mleka, 5 żółtek

Farsz: 250 g mięsa, 200 g ryżu, 150 g cebuli, 60 g masła, 6 jajek, sól, pieprz, natka pietruszki

Przygotować ciasto: z mąki, drożdży, mleka, masła, cukru i żółtek przygotować drożdżowe ciasto. Rozwałkować na grubość 1 cm i długość brytfanny, położyć na ściereczkę i lekko oprószyć mąką. Trochę ciasta odłożyć do dekoracji.

Przygotować farsz: ugotować ryż. Obraną cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Mięso pokroić i podsmażyć. Następnie zmielić w maszynce do mięsa, dodać przesmażyć cebulę, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Jajka ugotować na twardo i pokroić w plasterki.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Więcej
    Komentarze