Kuchnia rosyjska zna wiele odmian paschy niewiele różniących się sposobem przygotowania, ale doborem i bogactwem składników. Paschy bogate, przyrządzone z dużą ilością jaj, masła i śmietany nazywane są bojarska, czy carska

Pascha

Składniki: 1 kg twarogu, 15 dag masła, 200 ml śmietany, 2 jajka, sól. Bakalie do przybrania

Świeży, dokładnie odciśnięty twaróg przecieramy łyżką przez sito. Masło, śmietanę i jajko przekładamy do rondelka i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Lekko studzimy i dokładnie ucieramy z twarogiem. Dodajemy drugie jajko, szczyptę soli i jeszcze raz dokładnie ucieramy tak, aby powstała jednolita masa.

Potrzebna nam będzie metalowa, a jeszcze lepiej drewniana forma, w kształcie ściętej piramidy oraz czysta serwetka albo gaza. Namoczoną serwetkę układamy w formie i wkładamy masę twarogową, mocno uciskając. Na wierzch kładziemy ciężarek. Jeżeli forma jest drewniana, to płyn z twarogu sam wycieknie, natomiast z metalowej lub szklanej musimy go odlewać ostrożnie przechylając formę. Odstawiamy w chłodne miejsce na dobę, aby ściekła serwatka.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Więcej
    Komentarze