Składniki: 1 kg twarogu, 15 dag masła, 200 ml śmietany, 2 jajka, sól. Bakalie do przybrania
Świeży, dokładnie odciśnięty twaróg przecieramy łyżką przez sito. Masło, śmietanę i jajko przekładamy do rondelka i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Lekko studzimy i dokładnie ucieramy z twarogiem. Dodajemy drugie jajko, szczyptę soli i jeszcze raz dokładnie ucieramy tak, aby powstała jednolita masa.
Potrzebna nam będzie metalowa, a jeszcze lepiej drewniana forma, w kształcie ściętej piramidy oraz czysta serwetka albo gaza. Namoczoną serwetkę układamy w formie i wkładamy masę twarogową, mocno uciskając. Na wierzch kładziemy ciężarek. Jeżeli forma jest drewniana, to płyn z twarogu sam wycieknie, natomiast z metalowej lub szklanej musimy go odlewać ostrożnie przechylając formę. Odstawiamy w chłodne miejsce na dobę, aby ściekła serwatka.
Materiał promocyjny
Materiał promocyjny
Wszystkie komentarze