Składniki: 1 kg żytniego chleba razowego, 20 g drożdży, 10 g mąki, 300 g cukru, mięta pieprzowa, 6 l wody.
Żytni razowy chleb pokroić na kromki, wysuszyć w piekarniku do zrumienienia. Włożyć do kamiennego garnka i zalać wrzącą wodą. Po 12 godz. zlać napar, nie wyciskając masy. Drożdże oraz mąkę pszenną rozmieszać w małej ilości naparu chlebowego tak, żeby powstała papka i postawić w ciepłym miejscu do fermentacji. Miętę zaparzyć, przecedzić, dodać cukier. Rozczyn drożdży wlać do naparu chlebowego, dodać napar z mięty, wymieszać, przykryć czystą serwetką i pozostawić w ciepłym miejscu do fermentacji. Powstałą w czasie fermentacji pianę delikatnie usunąć z powierzchni. Płyn zlać, nie naruszając osadu, najlepiej przez wężyk, przecedzić przez płótno i rozlać do butelek. Butelki dobrze zakorkować i trzymać w zimnym miejscu. Po 12 godz. kwas nadaje się do picia.
Materiał promocyjny
Wszystkie komentarze