Kwas chlebowy to nie tylko pomysł na sporządzenie orzeźwiającego napoju, ale także na wykorzystanie resztek chleba. Może także spróbowac macedeńskiej buzy, którą chętnie pijało się w Białymstoku

Kwas chlebowy

Składniki: 1 kg żytniego chleba razowego, 20 g drożdży, 10 g mąki, 300 g cukru, mięta pieprzowa, 6 l wody.

Żytni razowy chleb pokroić na kromki, wysuszyć w piekarniku do zrumienienia. Włożyć do kamiennego garnka i zalać wrzącą wodą. Po 12 godz. zlać napar, nie wyciskając masy. Drożdże oraz mąkę pszenną rozmieszać w małej ilości naparu chlebowego tak, żeby powstała papka i postawić w ciepłym miejscu do fermentacji. Miętę zaparzyć, przecedzić, dodać cukier. Rozczyn drożdży wlać do naparu chlebowego, dodać napar z mięty, wymieszać, przykryć czystą serwetką i pozostawić w ciepłym miejscu do fermentacji. Powstałą w czasie fermentacji pianę delikatnie usunąć z powierzchni. Płyn zlać, nie naruszając osadu, najlepiej przez wężyk, przecedzić przez płótno i rozlać do butelek. Butelki dobrze zakorkować i trzymać w zimnym miejscu. Po 12 godz. kwas nadaje się do picia.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Więcej
    Komentarze