Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez chrzanu. Ale dodatkowo do szynek i kiełbas możemy wypróbować orzeźwiających sosów: żurawinowego i z ogórków kiszonych.

Sos z ogórków kiszonych

Składniki: 120 g ogórków kiszonych, 400 ml wywaru jasnego, 30 g mąki, 30 g masła, 1 łyżeczka posiekanego koperku 125 ml śmietany 30 proc., cukier, sól, pieprz

Ogórki przekrajamy i trzymając wypukłością do góry ucieramy na grubej tarce. Pozostałe skórki dodajemy do wywaru, w którym przez 15 minut gotujemy starte ogórki. Po tym czasie skórki wyrzucamy. W drugim rondelku przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki, szybko w całości dolewamy wywar z ogórkami i gotujemy, ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje, doprawiamy go śmietaną, przyprawami, koperkiem.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Więcej
    Komentarze