Jakie owoce morza będziemy jedli w przyszłości?

Na całym zachodnim wybrzeżu Kanady w restauracyjnych menu pojawi się wkrótce wiele dań z kalmarów i sardynek. Popularny łosoś pacyficzny (sockeye) będzie rzadkością. Jak się okazuje, zmiany klimatyczne mogą mieć z tym coś wspólnego. 

Chociaż często umyka to uwadze gości, restauracje cały czas aktualizują swoje menu. Zmiany kształtują trendy kulinarne, preferencje konsumentów oraz wiele czynników środowiskowych i społeczno-ekonomicznych wpływających na dostępność składników.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Anna Gamdzyk-Chełmińska poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze