Bakterie jelitowe uczestniczą w prawidłowym rozwoju naszego układu odpornościowego, chronią przed patogenami i dbają o nasz dobry nastrój. Mają też wpływ na to, czy zachorujemy na cukrzycę.

Człowiek ma współlokatora, z którym dzieli ciało. Co więcej, od humorów i samopoczucia tego lokatora zależy, jak sam będzie się czuł i czy ma większe predyspozycje do przeróżnych chorób. Ten lokator to nasza mikrobiota, głównie jelitowa, czyli drobnoustroje – nie tylko bakterie i grzyby, ale też wirusy.

Dziś mikrobiotę jelitową określa się mianem narządu bakteryjnego.

Trzeba uszczelnić to sitko

Najważniejsze z punktu widzenia prozdrowotnego są gatunki bakterii kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus oraz Bifidobacterium (skrótowo zwane bakteriami LB). Tworzą one przeciwwagę dla bakterii szkodliwych lub potencjalnie szkodliwych, stanowiących nieodłączną część mikroflory jelitowej. Wraz z innymi bakteriami pokrywają szczelnie nabłonek jelitowy.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Sebastian Ogórek poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze
    (...) tłumaczyła w książce „Człowiek na ba(k)terie" prof. Bożena Cukrowska, kierownik Pracowni Immunologii Instytutu „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka". (...)

    Pani Redaktor, zabrakło słów "w mojej książce". No nie bądźmy tacy pruderyjni. Proszę jeszcze dodać kod do zniżki i link do sklepu. Sprzedaż sama się nakręci.
    już oceniałe(a)ś
    1
    0