Czynnikiem wyzwalającym migrenę może być uczucie głodu. Dlatego migrenowcy powinni szczególnie dbać o to, by jeść regularnie

Dr Hanna Stolińska - dietetyk kliniczny:

Niektóre produkty spożywcze, np. czekolada, sery pleśniowe czy czerwone wino, mogą wywoływać ból głowy. Ale czynnikiem wyzwalającym migrenę może być uczucie głodu. Dlatego migrenowcy powinni szczególnie dbać o to, by jeść regularnie, co 3-4 godziny. Istotne jest też, by pili – najlepiej co 30 minut, bo ból głowy może być spowodowany także odwodnieniem organizmu. U niektórych osób pojawiają się bóle już przy 1-proc. ubytku wody z organizmu.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Monika Tutak-Goll poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze